- I morgen tror jeg sikkert at jeg har drømt

Fortvilte narkomane inntok Stortinget i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Statsministerkandidat Siv Jensen (Frp) nikket og nikket, la armene i kors og sa hun lærte veldig mye av å høre på, men rusmiljøet i Oslo etterlyste akutt handling da nærmere 30 rusmisbrukere og ildsjeler troppet opp på Stortinget i ettermiddag.  

Det improviserte møtet kom i stand etter at den bebudede aksjonen til stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon på mandag ble avblåst og kritisert i forkant av politimester Arnstein Gjengedal. Stølen ville flytte Oslos rusmisbrukere fra "Plata" ved Østbanehallen til Eidsvolls plass foran Stortinget for å tvinge myndighetene til å se problemet på nært hold. Aksjonen ble revitalisert av Foreningen for human narkotikapolitikk, og i dag åpnet politikere fra flere partier dørene til selve Stortinget.

- Dette er så rørende, jeg har nesten ikke ord for det. Det er de aktive brukerne som griper tak, kommer opp på Stortinget og kjemper for sine rettigheter - og vet at døra til Stortinget står åpen, sier Aril Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk til Dagbladet.no.

I nærmere to timer måtte Siv Jensen, partifelle Harald T. Nesvik (leder av helse- og omsorgskomiteen), Inge Lønning (H) og justispolitikerne Ingrid Heggø (Ap) og Aktar Chaudry (SV)  høre på flere rystende livshistorier fra et Oslo de færreste har befatning med til daglig.

- En form for verdighet
Én fortalte at han sover på gata i hovedstaden, én holder seg i live bare fordi han har en 15 år gammel sønn, én har milliongjeld som avskjærer ham fra yrkeslivet, én har i en årrekke, i mangel av bedre alternativer, satt sin lit til en bestemor som nå er døden nær. Noen kjeftet på politikerne fordi de ikke ofte nok kjøper "= Oslo", magasinet som har gitt mange en langt verdigere inntektskilde enn tigging.  Alle er narkomane og kjenner miljøet rundt "Plata" i Oslo sentrum altfor fodt.

- Dette er helt surrealistisk. Opplevelsen av å være i landets høyborg så og si, det er en form for verdighet, sa Borge Andersen (49) om stortingsbesøket.

Oslomannen forteller at han har vært narkoman siden 1978, etter en sykdomsperiode der han ble behandlet med morfin. Den påfølgende avhengigheten til det smertestillende preparatet skled over i heroinmisbruk, og Andersen har seinere hoppet av og på metadonopplegg i en årrekke - en ikke ukjent historie i forsamlingen som inntok Stortinget..

Andersen er blant de mange som etterlyser et bedre og ikke minst lengre liv for hovedstadens rus-syke enn det de kan få i området mellom Operaen, Oslo Børs, Karl Johans gate og Oslo S.

- Det er et veldig hardt miljø rundt Oslo S nå. Jeg ser at mine venner dør, og jeg har vært med på så mange begravelser.

- Det har tatt 40 år fra Slottsparken og ned i det hølet, sa en rundt femten år yngre narkoman lakonisk, med referanse til den meningsløse flyttingen av rusmisbrukermiljøet til ulike steder i byen - uten at det i særlig grad har resultert i noen forbedring av situasjonen for hovedpersonene.

- Det sitter masse individer her som blir behandlet som én gruppe, som narkomant søppel. Der nede (Plata, red. anm.) står det sikkert 200 til som ikke klarte å komme seg opp hit i dag, sa Thomas Wik (38).

Han var begeistret over muligheten et møte i Stortinget byr på, men er avventende i forhold til om politikerne vil følge opp situasjonen:

- I morra tror jeg sikkert at jeg bare har drømt dette.

- Må få eget akuttmottak
Den spesielle seansen skjedde på en dag uten noen møter og høringer på Stortinget, og flere representanter traff følget av narkomane til dels tilfeldig i hovedinngangen. Blant dem var tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), Jan Bøhler (Ap) og Heikki Holmås (SV).

- Det er positivt med all oppmerksomhet kan bidra til å få dette problemet på dagsorden. Personlig ser jeg dem hver dag fordi jeg bor øst i Oslo og ferdes i områdene der mange oppholder seg, og kjenner pårørende og problematikken, sier Bøhler, helsepolitisk talsmann i Ap.

Han mener det mest prekære er å få på plass en "rusakutt" i Oslo, oppsøkende team i kommunen, politiet og pårørende har et sted å levere de som trenger rask hjelp til umiddelbar avrusning.

- Vi har ikke noen måte å redde liv på som er god nok i dag, andre tiltak kommer i annen rekke, sier Ap-politikeren.

Dørum etterlyser på sin side tilbakemeldinger fra helseministeren, justisministeren og byrådslederen i Oslo, etter at troikaen tidligere i høst lovet å møtes for å ta grep om de narkomanes hverdag.

- Hvis det ikke har skjedd, bør de gjøre det. Å få til et verdig liv for narkomane er en seig og langvarig innsats. Både staten gjennom helsevesenet, bydelen og politiet må komme sammen. Det er ikke én løsning med stor "L" her, sier den sosionomutdannede Venstre-profilen.

Eks-justisministeren har stor respekt for utspillet fra politistasjonssjefen før helga.

- Når Kåre Stølen, som kjenner byen, sier fra om at de narkomane trenger hjelp, synes jeg man skal ta det på alvor, for det viser at hjelpen er for langt unna, konstaterer Dørum

- Enkle grep
På innsida av Stortinget kunne verken opposisjonen eller representantene for regjeringspartiene komme med noen konkrete løfter til de fortvilte rusmisbrukerne, men lover å øke innsatsen for dem.

- Jeg håper at dette gjør så sterkt inntrykk at vi klarer å få til handling, det er helt opplagt at det er noe vi kan gjøre veldig hurtig, relativt enkle begrep som kan redde liv, sier Siv Jensen til Dagbladet.no.

- Hvilke grep er det?

- Det er først og fremst å få på plass en ordentlig akuttbehandling. Men så kan man ikke hive folk på gata når akuttavrusningen er gjennomført. Det skorter egentlig ikke på muliigheter, det går på evnen til å sammenkjøre disse, mener Frp-lederen, som lover å følge opp de narkomane - også etter å ha spandert boller og kaffe i dag.

VELKOMMEN: Flere av de narkomane var rørt over å få komme inn på de folkevalgtes domene.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
VELKOMMEN: Flere av de narkomane var rørt over å få komme inn på de folkevalgtes domene. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer