I morgen vil månen skinne som en så kalt «Supermåne». Dessverre er det få av oss som har mulighet til å se den

68 år siden sist vi kunne se himmelfenomenet. 

SUPERMÅNE: Månen vil i morgen være en såkalt «Supermåne». To himmelfenomener opptrer samtidig, og derfor blir den ekstra stor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SUPERMÅNE: Månen vil i morgen være en såkalt «Supermåne». To himmelfenomener opptrer samtidig, og derfor blir den ekstra stor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et svært sjeldent fenomen er mulig å se på den mørke nattehimmelen i morgen.

Da vil månen skinne som en så kalt «Supermåne».

Dessverre er det få av oss som har mulighet til å se den.

Skyer

- Det passerer en god del nedbør over hele landet i morgen. Det vil trekke til Sverige, men skyene blir værende, så det er dessverre få muligheter å supermånen i morgen, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til Dagbladet.

SPEKTAKULÆRT: Natt til 9. mars var det solformørkelse flere steder i verden, men den totale solformørkelsen var bare synlig fra noen få øyer tilhørende øyområdet Mikronesia i Stillehavet. Se de fantastiske bildene! Video: Reuters / NASA Vis mer

Månen vil teoretisk være størst klokka 14.15 i morgen, men på grunn av dagslyset kan vi ikke se den før det blir mørkt. Men størrelsesforskjellen vil ikke være merkbar for det blotte øye.

Indre strøk

Meteorolog Biseth Granan sier at nærmest ingen her til lands vil kunne se månen før midnatt i morgen.

Men etter midnatt, altså natt til tirsdag, vil det være muligheter for noen superheldige.

Indre strøk av Trøndelag, Nordland og Troms har mulighet til å se et lite gløtt av månen mellom skyene. Det samme gjelder Lillehammer og i dalstrøkene nord for byen.

- De vil kunne få et lite glimt av den, men det vil bli mye skyer. Så dette er litt uheldig, sier Biseth Granan ved Meteorologisk Institutt.

Dette skjer med månen

Supermånen er et fenomen som sjelden inntreffer. Navnet kommer av at månen blir større enn den vanligvis er.

Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig. Det innebærer at månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne.

BLODMÅNE OG SUPERMÅNE: 1982 var forrige gang man kunne oppleve to spektakulære himmelfenomener på en og samme dag. Men hvordan er det mulig? NASA forklarer i denne videoen fenomenet. Video: NASA Vis mer

- Fullmånen er en flott skue i seg selv, men i morgen er altså månen enda større. I morgen vil den bli 14 prosent større enn den vanligvis er, og reflektere 30 prosent mer lys. Derfor oppleves den enda større, sier Vegard Rekaa, astronom og ansvarlig for astronomikursene som holdes på Solobservatoriet, til Dagbladet.

Hvor ofte dette skjer varierer. Sist dette skjedde var i 1948. Neste gang vi får muligheten til å se en slik måne igjen blir 25. november 2034, skriver Space.com som refererer til NASA.

- Det varierer veldig når slike hendelser skjer. Ofte varierer det fra 50 til 60 år mellom hver gang, sier astronom Vegard Rekaa.