Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«I morges beordret jeg motvillig væpnede styrker til å angripe og ødelegge rakettbasene på Cuba»

Kennedy var forberedt på det verste i oktober 1962, og hadde talen med krigserklæringen klar.

DRAMATISKE DAGER: John F. Kennedy snakker med pressen i Det hvite hus under Cubakrisen i oktober 1962. Foto: John F. Kennedy Presidential Library
DRAMATISKE DAGER: John F. Kennedy snakker med pressen i Det hvite hus under Cubakrisen i oktober 1962. Foto: John F. Kennedy Presidential Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå 50 år siden nærmest hele verden holdt pusten i 13 intense dager i frykt for full atomkrig under Cubakrisen i 1962. I forbindelse med jubileet har tidligere klassifiserte dokumenter nå blitt gjort tilgjengelige for folket under utstillingen «To the Brink: JFK and the Cuban Missile Crisis».

Dokumentene, notatene og lydopptakene som nå stilles ut kommer fra Robert F. Kennedys kontor og gir et bedre bilde av hvordan Kennedy og hans rådgivere jobbet for å unngå krig. Robert F. Kennedy var justisminister under krisen.

- Mine landsmenn, med tungt hjerte, og i nødvendig oppfyllelse av min ed, har jeg beordret, og United States Air Force har nå gjennomført, militære operasjoner med kun konvensjonelle våpen for å fjerne atomrakettbasene fra cubansk jord, stod det i et utkast til en tale Kennedy aldri holdt.

Forskere har i flere år hatt tilgang til dokumentene, men det er første gang publikum kan høre de anspente samtalene om landets sikkerhet fra Det ovale kontor.

Planla invasjon Det var høsten 1962 at Nikita Khrustsjov beordret en hemmelig plassering av atomraketter på Cuba, som raskt ble oppdaget av amerikanske spionfly.

Den 16. oktober, for 50 år siden i dag, fikk Kennedy se bildebevisene og størrelsen på våpnene ble vurdert dithen at de ville kunne på Washington D.C og flere andre store byer i USA i løpet av ti minutter.

Senere ble det også klart at det fantes langdistanse-raketter som kunne nå stort sett hele landet.

Møtet hvor Kennedy ble informert om våpnene og andre møter i løpet av de 13 dagene ble i hemmelighet tatt opp på bånd og bevart for historien.

Arkivene viser kronologisk hvordan de dramatiske dagene utspant seg og hvor opphetet debatten i Det hvite hus om hvordan USA skulle reagere var.

Ønsket blokade Mens Kennedy helte mot å beordre en sjøblokade som skulle hindre at Sovjetunionen kunne sende flere militærforsyninger til Cuba, mente flere av hans nærmeste rådgivere at en invasjon ville være det rette svaret. CBS News har gjengitt deler av lydopptakene.

BLOKADE: På dette bildet fra oktober 1962 signerer president John F. Kennedy en ordre om en sjøblokade av Cuba i Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / FILES
BLOKADE: På dette bildet fra oktober 1962 signerer president John F. Kennedy en ordre om en sjøblokade av Cuba i Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / FILES Vis mer

- Er de klare til å fyre av? spurte Kennedy da han så bildene.

- Nei, sir, svarte rakettanalytiker Sidney Graybeal.

- Hvor lang tid har vi? Kan vi vite det? Kan vi, hvor lenge før de kan fyres av?

- Nei, sir.

Klar for krig Kennedy var tydelig bekymret over de nye funnene, og var klar til å invadere Cuba innen kort tid da han fikk se bildene.

- Vi skal flytte alle tilgjengelige styrker vi har til en posisjon slik at vi kan gjennomføre denne invasjonen så raskt vi overhodet kan... så vi kan ha krig i løpet av de neste 24 timene.

Kennedy var helt klart forberedt på det verste, og blant dokumentene er et utkast til en tale president John F. Kennedy aldri holdt, hvor han erklærer krig og full invasjon av Cuba.

«Denne morgenen beordret jeg motvillig væpnede styrker til å angripe og ødelegge rakettbasene på Cuba» startet talen.

Tydelig tale
Talen hvor Kennedy erklærte krig ble heldigvis aldri holdt, men også i talen det amerikanske folket og resten av verden faktisk fikk høre var han heller ikke altfor langt unna nettopp det.

- Denne regjeringen føler seg forpliktet til å rapportere om denne nye krisen til dere i full detalj. Det vil være denne nasjonens politikk å anse enhver atomrakett sendt fra Cuba mot enhver nasjon i den vestlige hemisfære som et angrep fra Sovjetunionen på USA, som krever et fullt motangrep mot Sovjetunionen, sa han.

KLAR FOR KRIG: En tale John F. Kennedy aldri holdt viser at han var klar til å gå til krig og invadere Cuba for 50 år siden. Foto: John F. Kennedy Presidential Library
KLAR FOR KRIG: En tale John F. Kennedy aldri holdt viser at han var klar til å gå til krig og invadere Cuba for 50 år siden. Foto: John F. Kennedy Presidential Library Vis mer

Stacey Bredhoff, kurator for Kennedy Presidential Library og utstillingen, mener den nå 50 år gamle historien også kan være en lærdom for fremtiden.

- Jeg tror at en av tingene denne utstillingen viser er at en kjernefysisk konfrontasjon kan skje, og at det nesten skjedde. Dette skjedde for 50 år siden og det endte bra, sier Bredhoff til nyhetsbyrået Associated Press.

Robert F. Kennedys notater fra de dramatiske dagene er også blant dokumentene som nå er gjort offentlig. Dokumentene er lagt ut i sin helhet på hjemmesidene til John F. Kennedy Presidential Librarys hjemmesider.

CUBA-NOTATER: En rekke av Robert F. Kennedys notater har også nå blitt offentliggjort. Robert var justisminister under Cubakrisen. Foto: John F. Kennedy Presidential Library
CUBA-NOTATER: En rekke av Robert F. Kennedys notater har også nå blitt offentliggjort. Robert var justisminister under Cubakrisen. Foto: John F. Kennedy Presidential Library Vis mer