OPPKAST: Denne klumpen med stivnet oppkast fra en spermhval ble i 2015 lagt ut for salg via et britisk auksjonshus. Utropsprisen var rundt 10 000 dollar, eller rundt 80 000 kroner. Ambra, som det også heter, regnes som en populær duftingrediens i mange parfymer, og er derfor særs verdifullt. Foto: NTB SCANPIX
OPPKAST: Denne klumpen med stivnet oppkast fra en spermhval ble i 2015 lagt ut for salg via et britisk auksjonshus. Utropsprisen var rundt 10 000 dollar, eller rundt 80 000 kroner. Ambra, som det også heter, regnes som en populær duftingrediens i mange parfymer, og er derfor særs verdifullt. Foto: NTB SCANPIXVis mer

I morges dynket du deg kanskje i urin eller hval-oppkast - uten å vite det

Vet du egentlig hva parfymen din er laget av?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Et ektepar fra Lancashire, England, kom overraskende over en uventet storgevinst denne uken, da de fulgte stanken av råtnende fisk og oppdaget en klump med hvalavfall på en strand. Ambra er et produkt av spermhvalens fordøyelsessystem som lenge har vært brukt av parfymefabrikanter til å gi et ekstra piff til varene sine, til tross for det ugunstige preget det har.

Gary Williams, en ingeniør med haukeblikk og tydeligvis en sterk nese, beskrev lukten på funnet «som en blanding av blekksprut og kumøkk».

Millionverdi

Til tross for det, er denne lite tiltalende 1,57 kilos Morecombe Bay-klumpen forventet å bli solgt for bortimot 50 000 britiske pund, en uventet inntekt som Williams håper å kjøpe et trailerhus for. Han og konen Angela er midt i forhandlinger med mulige kjøpere i Frankrike og New Zealand. En annen klump på 2,7 kilo ble funnet i samme område for tre år siden med en verdi på 120 000 pund.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn