Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I motsetning til James Bond, må moderne spioner levere reiseregning

Russiske spioner på hemmelig oppdrag er avslørt eller anklaget i flere land på kort tid. Hvorfor har de mektige russiske etterretningstjenestene begynt å gjøre idiotfeil?

GLADE GUTTER: De fire russerne ankommer Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Selv hevder de at de var på guttetur - nederlansk politi mener å kunne bevise at de hadde storstilte hackerplaner. I bevismaterialet mot de fire er det flere pikante - og avslørende - detaljer. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix
GLADE GUTTER: De fire russerne ankommer Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Selv hevder de at de var på guttetur - nederlansk politi mener å kunne bevise at de hadde storstilte hackerplaner. I bevismaterialet mot de fire er det flere pikante - og avslørende - detaljer. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det spørsmålet stilles av flere vestlige medier, etter at til dels spektakulære russiske spionoppdrag er avslørt i flere land på kort tid.

Spørsmålet var også tema for et krisemøte i det russiske forsvarsdepartementet, hevder det regimekritiske nyhetsnettstedet MBK. Nettstedet finansieres av den tidligere fengslede forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som er blant Putins fremste kritikere. MBK hevder at hoder trolig vil rulle i etterretningstjenesten GRU, etter flere spektakulære bomskudd.

For i forrige uke sprakk nyhetene en etter en:

Nederland hevdet torsdag å ha avslørt russiske planer om et dataangrep mot hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag.

Samme dag gikk britiske myndigheter ut og sa at Russland har stått bak hacking av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredning av dataviruset Bad Rabbit og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia. Og i USA offentliggjorde justisdepartementet tiltaler mot sju russere som anklages for dataangrep mot blant andre WADA og et atomenergiselskap i USA.

Spesielt i saken i Nederland har det kommet fram detaljer som unektelig tar vekk litt av «mystikken»:

Stålkontroll

For det første ville oppdraget trolig aldri blitt gjennomført: Britisk etterretning hadde ifølge BBC snappet opp informasjon om etterretningsoperasjonen før den var i gang, og varslet sine kolleger i Nederland.

Dermed hadde nederlenderne kontroll på de fire russerne mens de leide sin Citröen leiebil og fylte den med en sammenkoblet smarttelefon, Wifi-antenne og datamaskin, en omformer og batterier, alt for å hacke trådløse nettverk.

De fire reiste på diplomatpass. Utenriksminister Sergej Lavrov har ifølge AP uttalt at de var på et rutineoppdrag, uten ulovlige hensikter, og Russland har kategorisk nektet for innblanding i noen av aksjonene.

Da de fire ble pågrepet i Nederland, viste det seg at de hadde raust med kontanter med seg - totalt 20 000 dollar og 20 000 euro, i strøkne, flunkende nye sedler. De hadde også tatt med seg søpla fra hotellrommene sine, for å ikke etterlate spor.

Da de ble stoppet forsøkte en av dem å panisk ødelegge mobiltelefonen sin.

HACKING: Slik hadde de russiske spionene koblet opp hackerutstyret i leiebilen, ifølge nederlansk politi. Selv hevder de fire russerne at de var turister på guttetur. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix
HACKING: Slik hadde de russiske spionene koblet opp hackerutstyret i leiebilen, ifølge nederlansk politi. Selv hevder de fire russerne at de var turister på guttetur. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix Vis mer

Datingprofil

Kanskje ikke uten grunn - nederlandsk politi har undersøkt russernes telefoner, og blant annet funnet at den ene telefonen ble slått på første gang på adressen til etterretningstjenesten GRUs lokaler i Moskva.

En av de siktede hadde også på seg en taxikvittering, spesifisert til å være fra etterretningstjenesten GRUs hovedkvarter og til Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Som The Guardian påpeker: I motsetning til James Bond, må moderne spioner levere reiseregning.

Om vi fortsetter å sammenligne med de gylne spiontiders store film-ikon, er det vel lite trolig at James Bond ville trengt en sjekkeprofil på nettet.

Det har imidlertid en av de russiske spionene lagd seg, ifølge journalist Aric Toler hos den graveavisa Bellingcat - og det med navn og bilde.

TAXIKVITTERING: Denne taxikvitteringen - fra GRUs kontorer til flyplassen - ble funnet hos en av de spionsiktede. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix
TAXIKVITTERING: Denne taxikvitteringen - fra GRUs kontorer til flyplassen - ble funnet hos en av de spionsiktede. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix Vis mer

Fotball og biler

En av de andre siktede spilte tidligere fotball på fritida. Det er forsåvidt ikke mistenkelig i seg selv. Men laget han spilte på består nesten utelukkende av unge menn tilknyttet de russiske sikkerhetstjenestene. Lagoppstillinger, navn og informasjon er offentlig tilgjengelige, ifølge Moscow Times - som til og med har en åpen kilde på etterretningstilnytningen. Yan Yershov (25), nåværende medlem av fotballaget, sier om den spionsiktede mannen:

- Han spilte for oss i flere år, og var en ganske god spiller.

Det er uvisst hva Putin & Co. synes om Yershovs neste sitat til Moscow Times:

- Det var velkjent at han var en av de gutta, du vet, en slags agent for myndighetene. (...) Det er velkjent at mange på laget har tilknytning til sikkerhetstjenestene.

En av mennene hadde også registrert fem biler på seg, under eget navn. Det er det mange bilinteresserte som har – men til forskjell fra den gjengse bilentusiast var samtlige av den unge russiske «turistens» biler registrert på «Aquarium» - en GRU-skole for snart ferdigutdannede spioner.

BEVIS: Dette utstyret hadde de fire russiske mennene på seg. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix
BEVIS: Dette utstyret hadde de fire russiske mennene på seg. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix Vis mer

Intervju

I tillegg har britisk politi lagt fram et omfattende bevismateriale – og statsminister Theresa May kommet med for henne uvanlig klar tale – om hvordan russiske etterretningsagenter sto bak det tragiske nervegiftangrepet mot dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren, som endte med å koste en sivil britisk kvinne livet.

Påfallende kort tid etter at Vladimir Putin ba de mistenkte stå fram i pressen, sto de mistenkte fram i pressen med et spesielt intervju til statskanalen Russia Today: De to hadde, hevdet de, reist på guttetur til Salisbury for å se på byens vakre katedral, blitt skremt vekk av britisk slaps og regnvær og reist hjem igjen. At katedralen lå motsatt vei av Skripals hus ble borte i fortellingen, selv om de to bekreftet at de kanskje reiste mot Skripals bolig likevel.

Og kort tid etter intervjuet klarte journalistene i Bellingcat å avsløre både ekte navn og i utgangspunktet hemmeligstemplet informasjon om de to selverklærte katedral-entusiastene – som knyttet dem direkte til Russlands hemmelige tjenester.

INTERVJUET: De to Skripal-mistenkte stilte til et meget spesielt intervju med Russia Today. Foto: RT / Reuters / NTB scanpix
INTERVJUET: De to Skripal-mistenkte stilte til et meget spesielt intervju med Russia Today. Foto: RT / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Fire teorier

Her hjemme sitter Mikhail Botsjkarev (51) varetektsfengslet, siktet for spionasje på Stortinget.

Bakgrunnen for siktelsen var at 51-åringen, som var deltaker på et internasjonalt seminar på Stortinget om IT-sikkerhet, skal ha oppført seg så påfallende at PST fant grunnlag for pågripelse og siktelse.

Dagbladet har avdekket at PST har fire teorier om hva som bragte 51-åringen til Norge:

Han kan være en «wannabe agent», som handlet på egenhånd. Han kan også være en «tullebukk», som ikke helt har forstått hva han har gjort. Et tredje hett spor er at 51-åringen, som formelt skal være ansatt i Dumaen, den lovgivende forsamlingen i Russland, i virkeligheten er tilknyttet den russiske utenlandsetterretningen, SVR. I så fall har Botsjkarev vært på et planlagt oppdrag i Stortinget. Den fjerde muligheten PST holder åpen, er at det hele er en nøye planlagt provokasjon fra russiske myndigheter, for å få PST til å skjemme seg ut.

Nekter

Russiske myndigheter har i harde ordelag nektet for alle anklagene.

Seinest i et brev fra den russiske stortingspresidenten til sin norske kollega, anklaget russiske myndigheter Norge for å ha fabrikkert Botsjkarev-siktelsen for å få til en byttehandel mot Frode Berg – den norske grenseinspektøren som sitter fengslet i Moskva, også han siktet for spionasje.

- Det er blitt populært i visse sirkler som er negativt innstilt til Russland å fremme anklager om såkalt russisk hacking og dataangrep, sa viseutenriksminister Sergej Riabkov om saken i Nederland. Etter at tiltalen mot sju russere i USA ble kjent, sa formannen i utenrikskomiteen i det russiske underhuset, Leonid Slutskij, ifølge NTB:

- Disse anklagene mot Russland fra Nederland og Storbritannia, støttet av USA, om angivelige dataangrep, er som vanlig tøvete og kan ikke sees på som noe annet enn provokasjon i stor skala. Heller ikke denne gangen er det beviser.

Slutskij kalte det hele en smertefull påminnelse om propagandaforsøkene under den kalde krigen, hvorpå en talsperson for russisk UD sa:

- Vestens spionmani tiltar i styrke.

Mister oppslutning

I dag kom det fram at president Vladimir Putins oppslutning er rekordlav.

Bare 39 prosent sier de har tillit til president Vladimir Putin. Det er en kontroversiell pensjonsreform, som den russiske presidenten Vladimir Putin signerte til lov i forrige uke, som er årsaken til de overraskende tallene. Det har i høst vært demonstrasjoner over hele Russland mot regjeringens økning av pensjonsalderen.

The Guardian siterte nylig anonyme kilder i det russiske regjeringsapparatet på at Skripal-angrepet i Storbritannia var et desperat grep fra Putin for å vinne tillit hos folket.

Iver Neumann, tidligere NUPI-sjef og ekspert på russisk sikkerhetspolitikk, sådde i Dagbladet for tre uker siden tvil om troverdigheten til Russlands kontinuerlige nekting til alle anklager:

- Det er en russisk etterretningstradisjon å blånekte for absolutt alt. Når man blånekter så mange ganger, men gang på gang blir tatt på fersken etterpå, er det ingen grunn til å tro på Putin når han sier de ikke har noe med attentatet å gjøre, sa Neumann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!