- I motsetning til James Bond, må moderne spioner levere reiseregning

Russiske spioner på hemmelig oppdrag er avslørt eller anklaget i flere land på kort tid. Hvorfor har de mektige russiske etterretningstjenestene begynt å gjøre idiotfeil?

GLADE GUTTER: De fire russerne ankommer Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Selv hevder de at de var på guttetur - nederlansk politi mener å kunne bevise at de hadde storstilte hackerplaner. I bevismaterialet mot de fire er det flere pikante - og avslørende - detaljer. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix
GLADE GUTTER: De fire russerne ankommer Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Selv hevder de at de var på guttetur - nederlansk politi mener å kunne bevise at de hadde storstilte hackerplaner. I bevismaterialet mot de fire er det flere pikante - og avslørende - detaljer. Foto: Nederlands forsvarsdepartement / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det spørsmålet stilles av flere vestlige medier, etter at til dels spektakulære russiske spionoppdrag er avslørt i flere land på kort tid.

Spørsmålet var også tema for et krisemøte i det russiske forsvarsdepartementet, hevder det regimekritiske nyhetsnettstedet MBK. Nettstedet finansieres av den tidligere fengslede forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som er blant Putins fremste kritikere. MBK hevder at hoder trolig vil rulle i etterretningstjenesten GRU, etter flere spektakulære bomskudd.

For i forrige uke sprakk nyhetene en etter en:

Nederland hevdet torsdag å ha avslørt russiske planer om et dataangrep mot hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag.

Samme dag gikk britiske myndigheter ut og sa at Russland har stått bak hacking av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredning av dataviruset Bad Rabbit og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia. Og i USA offentliggjorde justisdepartementet tiltaler mot sju russere som anklages for dataangrep mot blant andre WADA og et atomenergiselskap i USA.

Spesielt i saken i Nederland har det kommet fram detaljer som unektelig tar vekk litt av «mystikken»:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer