Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I nasjonens interesse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Under NATOs forsvarsministermøte i Brussel denne uka stilte USAs forsvarsminister William Cohen seg bak truslene fra Jesse Helms, den erkekonservative lederen for Senatets utenrikskomité, om at USA ville trekke ut sine forhåndslagre dersom Norge ikke godtar at disse inneholder personellminer.
  • Selv før Cohen ga senatorens skremmeskudd ekstra ildkraft, reagerte de to partiene Høyre og Fremskrittspartiet, samt avisene Aftenposten og VG, med refleksivt å legge seg flate for Helms' påfunn. Aftenposten mente på lederplass at den tidligere regjeringen ved sin innsats i minesaken kunne komme til å «undergrave en bærende søyle» i vårt forsvar, mens VG syntes å være av den oppfatning at NATO-paktens prinsipp om kollektivt forsvar er i fare. Begeistringen for mineavtalen fortok seg påtakelig på mindre enn ett døgn.
  • Seinere har det imidlertid vist seg at USAs ambassade i Oslo på diskré vis har fortalt både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet at amerikanernes vilje til kompromiss er større enn det Helms og Cohen gir uttrykk for. Vår egen utenriksminister har vært forbilledlig klar på at de amerikanske minene må vekk fra norsk jord, og utenriksminister Klaus Kinkel har etterlatt seg det samme inntrykket for Tysklands vedkommende. NATO-landene har allerede begynt å utrede hvilke praktiske følger USAs motstand mot mineavtalen vil få for det militære samarbeidet i alliansen.
  • Mulighetene er altså gode for en løsning som ikke undergraver det norske mineforbudets og mineavtalens autoritet. Det ville neppe ha vært klokt dersom regjeringen midt i en vanskelig forhandlingssituasjon hadde fulgt rådene fra hjemlige aktører som i sine forsøk på å forvalte nasjonale interesser har lagt seg tett opp til det ytterste høyre i amerikansk politikk. Norge har en betydelig interesse i å bli tatt på alvor i internasjonale fora. En bråvending mot Jesse Helms ville ikke minst ha gitt et lettere forvirret inntrykk overfor verden når Nobels fredspris deles ut neste uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!