FØDT OMBORD: En liten, men velskapt gutt med mamma fra Elfenbenkysten ble i natt født på den lille sykestua til «Siem Pilot». Her blir gutten og mammaen evakuert fra den norske båten, for å bli tatt hånd om på den italienske øya Lampedusa. Foto: Kripos
FØDT OMBORD: En liten, men velskapt gutt med mamma fra Elfenbenkysten ble i natt født på den lille sykestua til «Siem Pilot». Her blir gutten og mammaen evakuert fra den norske båten, for å bli tatt hånd om på den italienske øya Lampedusa. Foto: KriposVis mer

FLYKTNINGKRISA:

I natt ble denne lille gutten født ombord på norske «Siem Pilot»

Gutten ble passasjer nummer 1100. Dramatisk helg for den norske redningsbåten i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DRAMATISK DØGN: Den norske redningsbåten skulle egentlig overføre rundt 800 personer fra tankbåten på bildet. Men i nattens mulm og mørke dukket plutselig overfylte gummibåter opp fra alle kanter. Foto: Kripos
DRAMATISK DØGN: Den norske redningsbåten skulle egentlig overføre rundt 800 personer fra tankbåten på bildet. Men i nattens mulm og mørke dukket plutselig overfylte gummibåter opp fra alle kanter. Foto: Kripos Vis mer

Fredag klokka 19 ankom den norske redningsbåten «Siem Pilot» farvannet like utenfor Libya. Oppgaven var å overføre rundt 900 flyktninger og migranter fra et tankskip, men viste seg raskt og bli et ganske annerledes og dramatisk døgn.

- Vi måtte ta med fem væpnede politifolk for å roe ned de mange menneskene, dele ut vester og starte evakueringen fra tankskipet, forteller Pål Erik Teigen, styrkesjef på «Siem Pilot», før han understreker at folkene på tankbåten roet seg raskt ned.

- Som spøkelsesskip

«Siem Pilot» mannskapet startet overføringen klokka 20 fredags kveld, og jobbet sakte, men sikkert for å få over de mange menneskene til den norske båten.

Men så, i tretida om natta, dukker det plutselig opp en overfylt gummibåt. En til - og enda en til.

- Vi stopper overføringen fra tankbåten, og gir redningsvester til de mange nyankomne, sier Teigen og fortsetter:

NY REKORD: Etter at den lille gutten ble født på den norske båten, nådde den maksgrensa på 1100 mennesker. Aldri før har båten hatt med så mange. Foto: Kripos
NY REKORD: Etter at den lille gutten ble født på den norske båten, nådde den maksgrensa på 1100 mennesker. Aldri før har båten hatt med så mange. Foto: Kripos Vis mer

- Det var helt mørkt og føltes veldig dramatisk. Jeg stod på brua og lyste utover. Da så jeg båter kommer sigende fra mange kanter, som spøkelsesbåter. Jeg var redd for at noe kunne gå galt. Heldigvis gikk alt rolig for seg. All ære til politi, kystvakt og mannskapet på båten, som gjennomførte en 24-timers redningsaksjon, sier Teigen.

Hopper i vannet

Det spesielle med situasjonen, var at «Siem Pilot» var alene om å skulle hente opp de mange flyktningene i nattemørket.

- Vi fyller opp «Siem Pilot» med 1099, som er én person unna maksgrensa. Så gir vi redningsvester og redder folkene på gummibåtene, som våre to små båter tar videre til tankbåten. Da oppstår scenarioet der 24 personer fra en gummibåt nær oss hopper i vannet. De har vester og ville ikke drukne, så vi flytter «Siem Pilot» litt, for å unngå at de 130-150 andre i båten gjør det samme. Menneskene blir tatt videre til tankbåten. Dramatisk situasjon, men alt er kontrollert, sier Teigen.

Styrkesjefen viser til VG-oppslaget i morgentimene i dag: «Dramatisk døgn for norsk redningsskip: Folk hoppet av båten og slåss om redningsvester». Her står videre at 18 personer fryktes omkommet i forbindelse med at 25 personer kastet seg fra gummibåter og i vannet, for å nå den norske redningsbåten.

- Alt var kontrollert. Vi er her for å redde folk og ville aldri ha latt noen drukne i vannet. Vi kan ta flere enn 1100 mennesker også, når redning pågår, men denne gangen kunne vi plassere disse menneskene i tankbåten, sier styrkesjef Teigen.

Gutt født ombord

TIL ITALIA: Den nyfødt gutten og denne fem dager gamle jentebabyen fra Nigeria (bildet) ble overført fra «Siem Pilot» til denne båten. De er nå sammen med mammaene sine på sykehuset i Lampedusa. Foto: Kripos
TIL ITALIA: Den nyfødt gutten og denne fem dager gamle jentebabyen fra Nigeria (bildet) ble overført fra «Siem Pilot» til denne båten. De er nå sammen med mammaene sine på sykehuset i Lampedusa. Foto: Kripos Vis mer

Etter 24 timers redningsaksjon, satte de norske båten og deres 1099 passasjerer fart mot den italienske øya Lampedusa, som ligger midt i Middelhavet, mellom Libya og Sicilia. Menneskene ombord er fra Senegal, Nigeria, Elfenbenskysten, Mali og Guinea.

- I natt fikk vi en fødsel. En liten gutt ble født, så da ble vi 1100. Akkurat så mange som vi kan ha ombord, sier Teigen.

Gutten har mor fra Elfenbenskysten og er nå på sykehuset i Lampedusa. Det er også en fem dager gammel jente fra Nigeria og mammaen hennes.

Imponert styrkesjef

Det har vært en aktiv helg utenfor Libyas kyst. Den norske redningsbåten reddet 1099, mens ytterligere 2200 migranter og flyktninger ble reddet av andre båter i området fredag, melder italiensk kystvakt ifølge CNN.

- Blant personene ombord har vi også 17 døde. De døde før vi kom, og ble funnet i ulike gummibåter, forteller Teigen.

Han og mannskapet fra politiet, kystvakten og «Siem Pilot» ligger nå til land på Lampedusa, og har fremdeles migrantene og flyktningene ombord. Båten og migrantene skal nå videre til Palermo.

- Det har vært helt fantastisk å oppleve samarbeidet mellom det sivile mannskapet, politiet og kystvakten. Det har vært dramatiske døgn og jeg er imponert over hvordan vi klarer å løse oppgaven, sier Teigen.

Han og de andre på «Siem Pilot» skal redde folk i Middelhavet til 16. november.

  • Siden «Siem Pilot» startet redningsksjonene i Middelhavet, har den norske båten reddet 28 569 mennesker. De har og tatt med seg 79 døde.
PLUKKER OPP TUSENVIS AV FLYKTNINGER: «Siem Pilot» er et skip som vanligvis brukes i offshorevirksomhet, men som siden juli har vært Norges bidrag til operasjon Triton, som drives av EUs grenseorgan Frontex, for å redde migranter. Video: DBTV Vis mer