I natt ble det kraftigste jordskjelvet så langt registrert i vulkanområdet

400 nye skjelv registrert i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I natt ble det registrert et jordskjelv med styrke 4,7 ved Bardarbunga-vulkanen, som ligger under Vatnajökull-isbreen på Island.

Dette er det kraftigste jordskjelvet som er blitt registrert i området etter at risikoen for et vulkanutbrudd ble hevet mandag denne uka.

- Magmabevegelser Ifølge Islands Meteorologiske institutt var det tidligere i dag blitt registert nesten 400 jordskjelv ved vulkanen siden midnatt.

- De fleste av dem ligger øst for Bardarbunga, og ligger på en dybde mellom 8 og 12 kilometer, skriver instituttet.

Det kraftige jordskjelvet som ble registrert klokka 23.50.22 i natt hadde en styrke på mellom 4,7 og 4,8.

- Det er ingenting som tyder på at den seismiske aktiviteten går ned, opplyser instituttet i ettermiddag.

Ifølge dem er det sannsynlig at dette skjelvet og de mange tusen andre skjelvene som er registrert i området de siste dagene, kommer som følge magmabevegelser.

Evakueringer Vulkanen er under konstant overvåking. Veier i området er evakuert - og en av de største farene ved et eventuelt utbrudd er flom som følge av at isbreen smelter.

Island har en høy konsentrasjon av aktive vulkaner på grunn av unike geologiske forhold. Øya har rundt 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av Island begynte. I løpet av de siste 500 år har Islands vulkaner trolig stått for 1/3 av den totale produksjonen av lava på kloden.

Slik rammer det Norge Dersom dette skulle skje et vulkanutbrudd på Island, er det Meteorologisk Institutt som vil sørge for å varsle om hvordan asken vil bevege seg.

I går gikk de ut med en grafikk som viser hvordan Norge og Europa vil rammes av askeskyer, dersom utbruddet blir et faktum.

Yr.no melder at dersom utbruddet blir kraftig vil hele luftrommet over Norge dekkes av aske i løpet av et par dager.

- Tåler mer aske Askeskyen som steg til værs da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.

KRAFTIGE JORDSKJELV: I natt ble det registrert et jordskjel på styrke 4,7 - 4,8 ved Bardarbunga-vulkanen på Island. Foto: Sigtryggur Johannsson / Reuters /Scanpix
KRAFTIGE JORDSKJELV: I natt ble det registrert et jordskjel på styrke 4,7 - 4,8 ved Bardarbunga-vulkanen på Island. Foto: Sigtryggur Johannsson / Reuters /Scanpix Vis mer

frykter flyselskapene et nytt utbrudd på øya, og at en ny askesky kan lamme flytrafikken igjen etter seismiske bevegelser under vulkanen Bardarbunga. Men konsekvensene vil bli mindre denne gangen, mener Avinor.

- Nye fly tåler mer aske, og flyselskapene kan velge å fly under forhold som førte til kanselleringer i 2010, sier Jan-Gunnar Pedersen som er leder for underveistjenesten i Avinor til NRK.

ASKESKY: Askeskyen som steg til værs da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.  Foto: S. Olafs / Scanpix
ASKESKY: Askeskyen som steg til værs da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner. Foto: S. Olafs / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer