Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I natt ble Kenneth Williams henrettet. Datteren til et av ofrene forsøkte å få henrettelsen stoppet

- Jeg ønsket aldri at han skulle bli drept.

DØDSDØMT: Kenneth Williams skal henrettes i natt. Foto: Arkansas Department of Corrections / Handout via REUTERS / NTB scanpix
DØDSDØMT: Kenneth Williams skal henrettes i natt. Foto: Arkansas Department of Corrections / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av den siste uka hadde tre personer blitt henrettet i Arkansas, som inntil da ikke hadde gjennomført en eneste henrettelse siden 2005.

Rømte fra fengsel

I natt gjennomførte Arkansas sin fjerde henrettelse i løpet av den siste uke. Da 38 år gamle Kenneth Williams dødssprøyta. I 1999 ble han dømt til livstid i fengsel for drapet på cheerleaderen Dominique Herd.

Tre uker etter at dommen falt rømte Williams fra fengsel, og tok seg til visefengselsdirektør Cecil Borens hjem. Han drepte Boren, stjal Borens våpen og bil, før han dro til Missouri der han krasjet inn i en lastebil.

Føreren av lastebilen, Michael Greenwood, døde.

Kayla Greenwood (22), som var fem år da faren ble drept, fortalte til Washington Post i forkant av henrettelsen at hennes familie ønsket at Williams liv ble spart.

- Jeg ønsket aldri at han skulle bli drept. Aldri. Ingen i min familie er uenige i det. Ikke en eneste person, sier Greenwood.

Etter å ha fått vite om henrettelsesdatoen i en avisartikkel, fant hun også ut at den dødsdømte hadde en datter, Jasmine.

HENRETTELSER: Det er fem forskjellige lovlige metoder for å henrette i USA. Alle metodene har sine svakheter, her forklares det med eksempler. Video: CNN Vis mer

Betalte datterens flyreise

Jasmine har en datter som aldri hadde møtt sin dødsdømte bestefar.

- Da jeg leste den historien så tok den ordene rett ut av munnen min. Jeg har barn og jeg hadde elsket å få en siste sjanse til å se min far og mine barn sammen, sier Greenwood.

Jasmine hadde satt opp en innsamlingsside på nettet for å samle inn penger sånn at hun kunne besøke sin dødsdømte far en siste gang.

Kayla Greenwood og familien hennes bestemte seg for å betale for Jasmines flybilletter og ble også med henne til fengselet i Little Rock sørøst i staten Arkansas.

- Jeg og Jasmine fikk kontakt med en gang. Hun behøvde ikke forklare følelsene sine fordi jeg visste hva hun følte. Vi kunne snakke om det, forteller Greenwood.

Greenwood skrev et brev til guvernør Asa Hutchinson, og ba om at henrettelsen stoppes. Hun er mostander av dødsstraff.

- Et dødsfall til, det er sånn jeg ser på det og jeg tror ikke det noen gang kommer til å bli rett. Hvis han dør så er det på en måte akkurat på samme måte som alle andre døde. Det er unaturlig, sier Greenwood til Springfield News-Leader.

- Handlinger har konskvenser

«Da jeg så henne forlate fengselet og visste at det sannsynligvis var deres farvel: det knuste hjertet mitt. Jasmine har ikke gjort noe som helst, men, som meg, kan hun miste faren sin», skrev Greenwood i brevet til guvernøren.

«Det ville være en løgn å si at dette er en enkel ting å gjøre. Det er det ikke. Da han tok fra oss min far påførte Williams oss masse smerte. Vi savner ham fremdeles og vi har det fremdeles vondt».

Guvernør Hutchinson sier i en uttalese at selv om har respekt for Greenwoods evne til tilgivelse og medfølelse, må han også ta hensyn til synspunktene til de andre ofrenes familier.

- Kenneth Williams drepte flere mennesker, og handlinger har konsekvenser, sier guvernøren.

Kona til den avdøde fengselsansatte, Genie Boren, sier hun aldri har vært i tvil om at Williams bør henrettes.

- Dette har pågått i 17 år. Vi ønsker at dette skjer før vi dør, sier Boren.

Det er et synspunkt Greenwood forstår og respekterer, men i brevet til guvernøren argumenterer hun for at å henrette Williams bare vil føre til mer lidelse.

Henrettelser utsatt

Williams forsvarere jobbet intenst med å få henrettelsen utsatt, og hevdet blant annet at Williams er psykisk utviklingshemmet.

De fikk ikke gehør.

Henrettelsen skulle etter planen utføres klokken 02 norsk tid, men ble utsatt i påvente av at Høyesterett skulle behandle Williams´anker. Ankene ble avvist, og kl 06.05 ble Williams erklært død

Arkansas hadde ikke henrettet noen siden 2005, men i løpet av ti aprildager skulle etter planen hele åtte personer henrettes. Det skyldes at et av medikamentene delstaten bruker i henrettelser, går ut på dato ved utgangen av april.

De fire andre henrettelsene som var planlagt i april er stanset midlertidig av rettsapparatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!