I natt blir det enda verre

Store mengder fuktigere og tung snø på vei. Været sprer seg til Østlandet. E 18 har åpnet for vogntog igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mager trøst til brøytemannskaper, bilister og fastboende på Sørlandet i kveld: snøværet har gitt seg en del, men det varer ikke mange timene. Når lyset melder seg fredag morgen er det enda verre snøvær på gang.

- I løpet av natten eller tidlige morgentimer starter et nytt snøvær. Slik vi kan tyde varslene seint torsdag kveld, blir det enda mer snø på Sørlandet fram til søndag kveld enn det som har kommet tidligere i uka, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Snøen blir tyngre

Og vinden vil være den samme - stiv til sterk kuling. Den tørre nysnøen har føyket så sterkt at de offisielle målestasjonene knapt har registrert noen snødybde. Mer feil kan det ikke være. Innen helgen er omme, har flere steder på Sørlandet fått mer enn en meter snø i løpet av uka.

- Det blir gradvis mildere, men neppe over null. Uansett vil snøen bli fuktigere og tyngre i helgen. Men mandag skal det være slutt på snøværet i sør for denne gangen, sier Mentzoni.

Fra fredag blir det også snøvær lenger nord og øst langs kysten helt mot svenskegrensen.

- Mengdene er vanskelige å forutsi, men det ser ut til å bli mellom 10 og 15 centimeter i Oslo og Akershus, sier vakthavende.

Åpnet for vogntog i natt

 STILLE FØR STORMEN:  Situasjonsrapport fra Grimstad i kveld: nedsnødde personbiler og vogntog i grøftekanten. Fra tidlige morgentimer fredag blir det verre. Foto: Torbjørn Berg.
STILLE FØR STORMEN: Situasjonsrapport fra Grimstad i kveld: nedsnødde personbiler og vogntog i grøftekanten. Fra tidlige morgentimer fredag blir det verre. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

De aller fleste av de 50 - 60 trailerne som har stått fast langs E 18 mellom Grimstad og Kristiansand, var kommet fram til Kristiansand ved 22-tiden. Ekstraordinære brøytemannskaper er i gang med å rydde, og venter bare på at de siste vogntogene skal forsvinne. E 18 er fortsatt stengt.

- Veien er brøytet og i fin stand. I første omgang slipper vi gjennom trailere. Vi kontrollerer at absolutt alle har forskriftsmessige dekk før de får kjøre, og det kommer vi til å fortsette med gjennom hele natten, sier operasjonsleder Arne Arnesen til NTB.

Det snør fortsatt på Sørlandet ut over natten til fredag, men med utsikter til noe roligere vind, regnet både politiet og brøytemannskapene med å kunne holde E 18 i grei stand.

– Dersom det går greit med trailertrafikken, vil vi fortløpende vurdere også om vi kan slippe utpå privatbilister. Men vi vil for all del unngå at folk kjører seg fast og igjen blir stående i timevis, sier Arnesen. 

15 000 i kjettingbot

- Uansett blir kjettingpåbudet strengt håndhevet, sier operasjonsleder Børge Steinsland i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

15 000 kroner er minste bøtesats for et vogntog som legger i vei under disse forholdene uten kjettinger. Og vogntog som kommer fra danskeferja får 4 000 i bot selv om de kjører i land fra ferja uten kjetting og parkerer pent på kaia. I tillegg må sjåførene legge igjen et depositum som først blir tilbakebetalt når de har kjøpt kjettinger.

- Mange trailersjåfører lærer ikke, selv om de kommer med ferja fra Hirtshals der forholdene er de samme. Nå i kveld gikk det fem minutter fra den første traileren hadde kjørt i land til den sto bom fast i første rundkjøring. Håpløst, sier Steinsland.

Biltilsynet gjennomfører i kveld en kontroll av alle de om lag 20 vogntogene som kom i land i Kristiansand.