I natt brant synagogene i Gaza

Forlatte synagoger står i brann på Gazastripen. Tusener av triumferende palestinere inntok i dag området etter at de siste israelske soldatene dro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre bygninger som huset synagoger i de forlatte bosettingene Morag, Kfar Darom og Netzarim ble natt til mandag satt i brann av palestinere som strømmet inn i området. Palestinske politimenn sto maktesløse og så på mens væpnede menn heiste flaggene til militante grupper i enklaven og knuste det som var igjen i ruinene etter de israelske bosettingene.

Etter 38 års okkupasjon har israelerne forlatt Gazastripen. Forsøket på å holde massene unna i ytterligere noen timer kollapset raskt, et tydelig tegn på det palestinske politiets svake stilling. Mange frykter et tiltakende kaos etter tilbaketrekkingen.

Like etter midnatt rullet den siste israelske stridsvognen forbi grenseovergangen Kissufim. Kommandøren for de israelske styrkene på Gaza, brigader Aviv Kochavi, ble den siste soldaten ut.

– Oppdraget er fullført, en æra er over, sa han etter å ha krysset grensen inn til Israel.

Palestinernes leder Mahmoud Abbas kaller dagen en «lykkens og gledens dag vårt folk ble nektet i det forrige århundre». Han kalte det israelske styret i Gaza «aggressivt, urettferdig og nedverdigende», men påpekte at veien frem til en egen palestinsk stat fortsatt er lang. Ved daggry mandag var han på vei mot neve Dekalim, den største av de tidligere bosettingene, men måtte snu på grunn av trafikken på veiene.

Etter den israelske tilbaketrekkingen har palestinerne for første gang kontroll over et klart definert landområde. Mange ønsker å legge grunnlaget for en palestinsk stat her.

(ANB-AP)

BRENNER BOSETNINGENE:  I natt trakk de siste isralekse soldatene seg ut av Gaza, og palestinerne rykket inn og tente på det som var igjen. Foto: SCANPIX/AP
BRENNER BOSETNINGENE: I natt trakk de siste isralekse soldatene seg ut av Gaza, og palestinerne rykket inn og tente på det som var igjen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
<B>JUBLET I NATT: En palestiner jubler foran de brennende restene av den jødiske bosetningen i Gaza.