- I natt brenner vi dette også

Aktivister lover nye angrep på myndighetenes kontorer.

OPPTØYENE VIL FORTSETTE: En ung gutt tar nattas ødeleggelser nærmere i øyesyn i morgentimene i Kairo i dag. Foto: Ken Opprann
OPPTØYENE VIL FORTSETTE: En ung gutt tar nattas ødeleggelser nærmere i øyesyn i morgentimene i Kairo i dag. Foto: Ken OpprannVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Litt før portforbudet ble opphevet klokka 07 lokal tid (06 norsk tid), bygget allerede aktivister nye barrikader på Tahrir, plassen som er Kairos midtpunkt og arnestedet for de fleste av demonstrasjonene den siste uka.  

Flere tanks med soldater i skytetårnet står i dag utplassert på og rundt Tahrir.

Varsler nye angrep Både Det egyptiske museet og byråkratiets høyborg i Kairo, Mogama, som huser nær 15 000 arbeidsplasser, ligger ved siden av.  

- I natt brenner vi ned Mogama også, lover en mann i 30-årene, på gebrokkent engelsk.  

Når han oversetter uttalelsen til Dagbladet for kameratene, får han anerkjennende nikk.

Det gjenstår å se hvilken rolle militære vil innta i Kairo og om de klarer å holde folk rolige i kveld. Men så lenge Mubarak sitter ved makten vil trolig folk ta til gatene med krav om hans avgang.  

- Nå er tusenvis av mennesker samlet i sentrum av Kairo. Folkemengden er dominert av fattige, unge og sinte menn. Nesten ingen kvinner er å se, opplyser Dagbladets reporter i Kairos gater.

«Mubarak er en hund» I folkemengden er både studenter og religiøse fra Muslimsk Brorskap.

Det store spørsmålet er hvorvidt militæret vil gripe inn og dominere situasjonen. Mange sier at «militæret er våre venner, det er politiet som er terroristene».

Det egyptiske museet er tagget med påskriften «Mubarak er en hund».

- Menneskemengden roper at Mubarak må gå. Flere bygninger står i brann, og det ligger tjukk røyk over store deler av sentrum, sier Dagbladets reporter på stedet.

Sosiale medier og nettet er stengt i Egypt, men når Youtube og Facebook blir tilgjengelig kommer det til å strømme ut minner fanget på tusenvis av mobiltelefoner over hele landet.  

Under faraoene hugget egypterne historien i stein. I dag er fortellingene pensum på skolen. Tusenvis av videoer og bilder, vil sørge for at opptøyene og myndighetenes nederlag for alltid vil være prentet inn i Egypts historie, selv om myndighetene forsøker å kneble media.

I BRANN: Det brenner fortsatt i flere bygg i sentrum av Kairo. Foto: Ken Opprann
I BRANN: Det brenner fortsatt i flere bygg i sentrum av Kairo. Foto: Ken Opprann Vis mer