Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I natt debatterer Clinton og Sanders i byen hvor vannet beskrives som «giftig avfall»

Demokratene debatterer i Flint, Michigan.

 KLAR FOR DEBATT:  I natt debatterer Clinton og Sanders i Flint i delstaten Michigan - byen hvor vannet beskrives som «giftig avfall». Vannkrisa har vært en del av begges valgkamp-strategi så langt. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR DEBATT: I natt debatterer Clinton og Sanders i Flint i delstaten Michigan - byen hvor vannet beskrives som «giftig avfall». Vannkrisa har vært en del av begges valgkamp-strategi så langt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen Flint i Michigan i USA er nå inne i en dyp vannkrise. Vannet de om lag 100 000 innbyggerne i byen får hjem i sine springer, er kraftig forurenset og helsefarlig.

Vannet har faktisk så stor andel bly i seg at det oppfyller det amerikanske miljøvernbyrået EPAs kriterier for å karakterisere vannet som «giftig avfall», ifølge Washington Post.

I natt er det klart for debatt mellom Demokratenes to kandidater -  Hillary Clinton og Bernie Sanders - i byen hvor innbyggerne vegrer seg for å pusse tennene med springvannet.

Nå venter hele USA på hva Sanders og Clinton sier om situasjonen i Flint. Det gjør innbyggerne selv også.

Og det tok ikke lang tid før debattantene tordnet mot situasjonen som er beskrivet som en krise:

- Som president ville jeg ha sparket alle som visste om dette, og ikke gjorde noe, sa Sanders til stormende jubel fra publikum.

Flint som valgkamptema Både Clinton og Sanders har snakket mye om krisesituasjonen i Flint. I forrige uke besøkte Sanders byen, og snakket med innbyggerne under et møte.

Han har også bedt Rick Snyder, guvernøren av Michigan, om å gå av som følge av krisesituasjonen.

Clinton har også rettet kritikk mot Snyder. Da hun holdt en tale natt til søndag etter å ha vunnet en delstat i nominasjonsvalget, pekte hun fingeren mot Snyder og sa at situasjonen som har oppstått i Flint, kom som følge av delstatens ønkse om å spare penger, ifølge The Guardian.

- Familier i Flint trenger hjelp, ikke politisk retorikk, var svaret fra guvernøren selv, uten å nevne Clintons navn.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Og det faktum at Demokratene har lagt debatten til Flint, håper innbyggerne er gode nyheter.

- Vi trenger helt klart rampelyset for å beholde nasjonens oppmerksomhet, sier Rick Carter, en Flint-innbygger til The Guardian.

Og til uka stemmer Michigan og Flint på hvem av de to kandidatene de vil at skal representere Demokratene i presidentvalget senere i år.

Etsende vann Mistanken om at noe var alvorlig galt med byens vannreservoar har spredt seg i befolkningen i flere år, og i oktober i fjor erkjente byens myndigheter at det problemer med byens drikkevann.

Problemet stammer fra da byen valgte å tappe drikkevann fra Flint-elva, framfor storbyen Detroits vannett, i april 2014, for å spare penger.

Vannet fra elva var imidlertid så etsende at byens ledningsnett, hovedsaklig blyrør, begynte å avgi bly til vannet. 

18 måneder senere var tallenes tale knusende: blynivået i vannet var så høyt at andelen barn med forhøyede blyverdier i blodet doblet seg.

Flint koblet seg tilbake på Detroits vannett i oktober 2015, men da var skaden allerede gjort, ifølge Washington Post.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram