SUPERMÅNE: Dagblad-fotograf Halvor Solhjem Njerve tok natt til søndag dette bildet av supermånen i Oslo. I natt får vi både supermåne og blodmåne. To spektakulære himmelfenomener på én og samme dag. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
SUPERMÅNE: Dagblad-fotograf Halvor Solhjem Njerve tok natt til søndag dette bildet av supermånen i Oslo. I natt får vi både supermåne og blodmåne. To spektakulære himmelfenomener på én og samme dag. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

I natt er det både blodmåne og supermåne

Det har ikke skjedd siden 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. september kan nordmenn bli vitne til to spektakulære himmelfenomener på en og samme dag. På denne dagen vil fullmånen nemlig være både på sitt mørkeste og lyseste.

Men, hvordan er det egentlig mulig?
 
- Månen vil være uvanlig nær jorda når formørkelsen skjer, derfor vil månen se ekstra stor ut. Samtidig er det fullmåne, så man kan på en måte si at månen vil se ekstra lys ut, sier professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Kaare Aksnes.

Total måneformørkelse Samtidig oppstår det total måneformørkelse. Dette skjer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiva blir imidlertid ikke helt mørklagt.

Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

Men det er enda mer som er ekstraordinært med denne måneformørkelsen.

- Det er mye støv i atmosfæren, og at lyset fra månen ser rødt ut når det treffer jorda, sier Aksnes.

Dommedag Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet, litt uhøytidelig, for supermåneformørkelse.

Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner, for å beskytte seg, ifølge Illustrert Vitenskap. Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt, og at det er begynnelsen på verdens undergang.

Innen deler av jødedommen er det en sterk tro på at fire blodmåner på rad, som også sammenfaller med jødiske høytider, er hint om at en forestående omveltning for jødene. Mandagens måneformørkelse er nettopp en slik. Den skal også være tegn på at bibelens profetier om verdens undergang snart går i oppfyllelse.

51 år siden sist Dommedag eller ei. Slike supermåneformørkelser er det ikke ofte man ser i Norge.

Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi får se mandag.

- Vi må tilbake til 1964 for å finne noe liknende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokka 04.11 og 05.24. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

Neste gang blir i 2033, men altså ikke i Norge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram