I natt er det både blodmåne og supermåne

Det har ikke skjedd siden 1982.

SUPERMÅNE: Dagblad-fotograf Halvor Solhjem Njerve tok natt til søndag dette bildet av supermånen i Oslo. I natt får vi både supermåne og blodmåne. To spektakulære himmelfenomener på én og samme dag. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
SUPERMÅNE: Dagblad-fotograf Halvor Solhjem Njerve tok natt til søndag dette bildet av supermånen i Oslo. I natt får vi både supermåne og blodmåne. To spektakulære himmelfenomener på én og samme dag. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 28. september kan nordmenn bli vitne til to spektakulære himmelfenomener på en og samme dag. På denne dagen vil fullmånen nemlig være både på sitt mørkeste og lyseste.

Men, hvordan er det egentlig mulig? - Månen vil være uvanlig nær jorda når formørkelsen skjer, derfor vil månen se ekstra stor ut. Samtidig er det fullmåne, så man kan på en måte si at månen vil se ekstra lys ut, sier professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Kaare Aksnes.

Total måneformørkelse Samtidig oppstår det total måneformørkelse. Dette skjer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiva blir imidlertid ikke helt mørklagt.

Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

Men det er enda mer som er ekstraordinært med denne måneformørkelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer