I natt erklærer han seier uten å si «seier»

Redd for å fornærme Hillary-tilhengerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama og Hillary Clinton strever nå med å finne den beste måten å avslutte nominasjonsbataljen i det demokratiske partiet på.

I dag er det primærvalg i både Kentucky og Oregon. Men mens Hillary i dag løftet babyer, håndhilste på utallige velgere og shoppet nye briller i en lokal butikk med både Bill og pressen på slep i Kentucky - var ikke Obama å se noe sted.

Gjensyn med yndlingsvelgere

Han har i stedet dratt til Iowa, en delstat som er svært viktig i selve presidentvalget i november, men der nominasjonsvalgene ble unnagjort for nesten fem måneder siden.

Det er ikke tilfeldig i at det er Iowa som får besøk av Obama-sirkuset akkurat i kveld. Dette er delstaten der Illionois-senatoren fikk sin første, overraskende seier over Hillary 3. januar i år, hvorpå han holdt en seierstale som ennå framstår som en av de mest minneverdige i valgkampen.

Når han nå drar tilbake til velgerne som for alvor brakte ham inn i amerikanernes bevissthet, vil han trolig prøve å gjøre et stort poeng ut av at sirkelen er sluttet - og at det er på tide å legge nominasjonsvalgkampen bak seg.

Utad er imidlertid Obama svært nøktern rundt Iowa-besøket, riktignok før han holder en ny direktesendt tv-tale seinere i natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette vil bli en fin reunion med alle som hjalp oss med å komme igang, sa en popcornspisende Obama på lørdag, mens han ennå befant seg i Oregon, ifølge ABC News.

HÅPER PÅ NY JUBELTALE: 18. mai talte Barack Obama for nesten 75 000 mennesker i Portland i Oregon, men i natt er det Iowa og tv-publikummet som gjelder.
HÅPER PÅ NY JUBELTALE: 18. mai talte Barack Obama for nesten 75 000 mennesker i Portland i Oregon, men i natt er det Iowa og tv-publikummet som gjelder. Vis mer

Tidligere denne måneden kom Obama-leiren med antydninger om at han skulle «erklære seier» 20. mai. Så bastante er de ikke lenger, og i nattas tale vil Obama trolig holde seg unna all ordbruk som avskriver Hillary i klartekst. Til det er Hillary-velgerne for viktige når han skal prøve å glatte over feidene fra første runde i valgkampen og få dem til å bli med på Obama-laget.

- Dette betyr ikke at vi erklærer seier, fordi jeg er ikke nominert før vi har kombinasjonen av både valgte delegater og superdelegater nok til å nå målet, men velgerne har gitt oss majoriteten av delegatene som de råder over, og det er åpenbart hva denne valgprosessen handler om, sier Obama.

Slåss med McCain i stedet

I stedet for å hovere over Hillary ved navns nevnelse er det ventet at han i nattas tale vil markere posisjonen sin ved å rette alt skyts mot republikanerne og deres motkandidat John McCain, for å vise at den «ordentlige» valgkampen har begynt - og at det er Barack Obama som skal drive den for demokratene.

Etter at stemmene i Kentucky og Oregon er talt opp i natt, vil Hillary ifølge de siste meningsmålingene ha vunnet den førstnevnte staten med stor margin - mens Obama trolig tar en knapp seier i sistnevnte.

I praksis har utfallet liten betydning, all den tid Obama leder klart i valgkampen mellom de to demokratene uansett hvilken målestokk man bruker.

I natt vil han trolig legge vekt på at han etter disse to valgene også har skaffet seg et absolutt flertall av valgte delegater, nok et steg på veien til å formelt kunne krones som demokratenes utvalgte. (Obamas - og Hillarys - tale kan du se direkte på CNN.com i natt.)

Samtidig har ikke Hillary gitt noen signaler om at hun har tenkt å legge inn årene.

I natt erklærer han seier uten å si «seier»

- Jeg kommer til å kjempe til vi har en vinner, men vi får ikke en vinner i dag, vi kommer ikke til å ha en i morgen, og ikke i overmorgen, uttalte Clinton i går.

Hun holder urokkelig fast ved at hun i løpet av den ekstremt langvarige valgkampen har vunnet over Obama i de statene som vil bli viktigst under høstens presidentvalg, og at slaget for hennes del ennå ikke er tapt.

Men media, kommentatorer og republikanerne har for lengst begynt å ignorere Hillarys teoretiske vinnersjanse - en sjanse som forøvrig er nede i 1,7 prosent, om man skal tro den ikke spesielt vitenskapelige spalten «Hillary Death Watch» på Slate.com.

Nettopp pressen har vært skyteskive for Clinton de siste dagene, og hun har blant annet prøvd å få velgerne på sitt parti ved å distansere seg fra tv-kommentatorene i sin siste runde med tv-reklamer:

<B>DROPPET VALGDAGEN:</B> På et valgkampkontor i Kentucky var det i dag bare en pappfigur av den ledende presidentkandidaten.
<B>DAGENS BABY:</B> Hillary Clinton drev i motsetning til Obama valgkamp til siste slutt i Kentucky i dag.
<B>DAGENS ST. BERNHARD:</B> Også Bill fortsetter framstøtene mot velgerne - og deres firbeinte venner.