I natt fikk han straffen

Robert Paul Long (38) tente på et backpacker-hotell i Australia. 15 ungdommer mistet livet i flammehavet. I natt ble Long dømt til livsvarig fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. juni 2000 mistet 15 unge mennesker livet i en forferdelig brann i The Palace Backpackers Hostel i Childers, Queensland i Australia. De flest av de omkomne var rundt 20 år gamle. Politiet fattet tidlig interesse for 38 år gamle Robert Paul Long, som ble sett løpende gjennom en park i nærheten av åstedet like før brannen ble oppdaget.

I natt norsk tid fikk han dommen: Livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse før om 20 år.

Må komme videre

Long så rett ut i løse lufta da dommer Peter Dutney sa at dette var den mest skjebnesvangre påtente brannen i Queenslands historie. Han fortsatte å se rett fram mens Dutney leste opp dommen, og ble ført ut av retten uten å se på foreldrene sine som har sittet bak ham hver dag de tre ukene rettssaken har pågått.

- Nå må vi komme videre med livene våre så godt det kan la seg gjøre, sier Ken Morris til nyhetsbyrået AP.

Hans mistet sin 28 år gamle datter Natalie i brannen. Også datterens bestevenn, Sarah Williams (23) døde i flammehavet.

- Livene våre kommer aldri til å bli som før, datteren vår kommer ikke tilbake. Men vi har en liten følelse av tilfredsstillelse akkurat nå, sier han på telefon fra Wales i natt.

Menneskejakt

Aktoratet la ned mye arbeid på å tegne et bilde av Long som en ensom, suicidal mann som hatet backpacker-hotellet fordi han ble kastet ut derfra da han ikke kunne betale regninga. Han ble pågrepet fem dager etter brannen, etter en omfattende menneskejakt.

Long ble skutt i armen under den dramatiske arrestasjonen, og i den tro at han var dødelig såret, sa han til politiet: «Siden jeg skal dø, jeg startet den brannen». Under rettssaken har han hele tida sagt han er uskyldig.

DØMT: Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, slo fast at Long hadde startet brannen. Retten dømte ham til livsvarig fengsel.
ÅSTEDET: Her mistet de 15 ungdommene livet. Over 50 vitner har forklart seg i retten de siste tre ukene.
KRAFTIG BRANN: Flammene herjet inne på hotellet, og ungdommene hadde ingen sjanse da brannen brøt ut.