SETT INN EN BESKRIVELSE AV GIFEN HER
FRYKTET KOLLAPS: SAR-målinger gjort før og etter Nord-Koreas atomprøvesprengning i september 2017 viser at et område på over 80 mål på toppen av fjellet «synker». Foto: Airbus / DLR e.V. 2017 / Airbus Defence and Space GmbH 2017

I natt gikk Nord-Korea-alarmen på Kjeller. Ekspertene peker på Kims atomfjell

For litt over ett år siden slo forskere alarm om Kim Jong-uns atomfjell. Nå rister det igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas sjette, og foreløpig siste, atomprøvesprengning i september 2017 var så kraftig at den fortsatt utløser jordskjelv over ett år seinere. Det melder Sør-Koreas Meteorologisk institutt (KMA).

Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør ved det norske seismiske observatoriet Norsar, bekrefter at det ble slått alarm også ved deres kontorer på Kjeller utenfor Lillestrøm.

- Det gikk en alarm hos oss i natt. Hendelsen skjedde klokka 23.20 norsk tid, da fikk vi inn data fra flere målestasjoner rundt omkring i verden.

Skjelvet, som ble målt til 2,8, ble sporet tilbake til diktator Kim Jong-uns atomprøvesprengningsbase Punggye-ri i Nord-Korea.

Gigant-bombe

Av seks atomprøvesprengninger i landets historie, har hver eneste en funnet sted ved testbasen Punggye-ri nord i landet. Nærmere bestemt i tunneler gravd dypt ned under fjellet Mantap.

Den sjette av prøvesprengningene, som fant sted 3. september i 2017, er den foreløpig kraftigste. Sprengningen førte til et jordskjelv som ble målt til 6,3, og analytikere mener at bomba var mye kraftigere enn samtlige av landets tidligere prøvesprengninger til sammen.

KMA viser til målinger av nattas jordskjelv, som rammet Hamgyong-provinsen i Nord-Korea. De mener skjelvet oppsto som resultat av den kraftige prøvesprengningen i fjor. Det er også den foreløpige konklusjonen fra Norsar.

- Vi jobbet i natt og i dag med å undersøke signalene, og ser at de likner mye på seriene med etterskjelv som var i området høsten 2017 og i mai 2018, sier Lycke til Dagbladet.

Grafikk: Norsar
Grafikk: Norsar Vis mer

Fryktet katastrofe

Det er fra før kjent at sprengningen i september i fjor hadde dramatiske konsekvenser for selve fjellet.

Etter å ha sett satellittbilder av fjellet var det kinesiske forskere som først slo alarm. Satellittbildene viste store jordras i fjellsiden, og radar-/SAR-bilder fanget av Airbus viste at Mantap, som tidligere var målt til 2205 meter, hadde sunket betydelig etter sprengningen. I ettertid fryktet flere geologer at fjellet kunne kollapse, noe som kan skape sprekker som slipper ut radioaktiv stråling.

I verste fall kunne verden stå overfor en grusom atomkatastrofe.

- Dersom fjellet kollapser og lager et hull (sprekker, red.anm.), så vil det slippe ut mange fæle ting, sa Wang Naiyan, en ledende forsker som jobber med Kinas atomprogram, til South China Morning Post i fjor.

Sør-Koreas sjefmeteorolog Nam Jae-cheol fulgte opp etter de kinesiske advarslene:

- Basert på analyse av satellittbilder, mener vi at det er et hulrom, som er mellom 60 og 100 meter langt, ved foten av fjellet. Dersom de gjennomfører en ny atomprøvesprengning, så er det fare for kollaps, sier han til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Rører på seg

Nå tyder altså mye på at fjellet fortsatt rører på seg, til tross for at det ikke har blitt gjennomført nye atomprøvesprengninger. Lykke understreker at det aktuelle området i Nord-Korea ikke er utsatt for naturlige jordskjelv,

Ekspertene mener det trolig er snakk om at deler av fjellet fortsatt kollapser og setter seg etter den enorme eksplosjonen i 2017.

- Det første vi sjekker er om det kan være en ny bombe. Men vi er nå sikre på at det som skjedde i natt ikke var en ny sprengning. Det kan vi si fordi signalene er helt annerledes, sier Lycke.

Hun sier Norsar har bitt seg merke i at CNN melder at det er snakk om et jordskjelv på 12 kilometers dyp.

- Det tror vi ikke stemmer. Dersom det var et etterskjelv, så ville det ikke vært så dypt. Det er ikke noe i dataene vi har som tyder på at det var så dypt. Vi vet dessuten at dette området i Nord-Korea ikke er utsatt for naturlige jordskjelv, sier Lycke, og fortsetter:

- Bomba i 2017 var så stor at hele fjellet fikk store skader. Det gjør at en del av tunnelsystemet stadig kollapser. I tillegg er deler av fjellet trett, på samme måte som gamle gruvefjell som er gjennomboret. Det kan også veri setninger dypere, fordi naturen faller til ro igjen etter den enorme eksplosjonen, sier hun.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

«Fullverdig atommakt»

I et oppsiktsvekkende åpent brev til verden, i etterkant av den siste prøvesprengningen, erklærte Nord-Korea seg selv som en «fullverdig atommakt» og beskyldte samtidig USAs president Donald Trump for å «forsøke å dytte verden inn i en grusom atomkatastrofe».

I sin nyttårstale for ett år siden åpnet imidlertid Kim Jong-un opp for dialog med omverden, og i sommer gjennomførte den nordkoreanske lederen og hans amerikanske motpart, Donald Trump, et historisk toppmøte i Singapore. Der skrev de under på en vag enighet om atomnedrustning, som de siden har kranglet om. Kort tid i forkant av møtet sørget Nord-Korea for å sprenge av tunnelåpningene inn til Mantap.

ATOMANLEGG: En gruppe utenlandske journalister var på plass i Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Video: NTB Scanpix Vis mer

Siden har det ikke skjedd stort, annet enn at Pyongyang og Washington har kranglet om hva atomnedrustning betyr.

- Sprengningene av tunnelsystemet var i stor grad bare en oppvisning. Det ødela i realiteten ingenting av verdi. De sprengte heller ikke den siste døra som leder inn til sidefjellet, hvor alt tilsynelatende er klargjort for en ny prøvesprengning. Så dette anlegget kan åpnes opp igjen når som helst, sier hun.

Derfor går fortsatt alarmen hver gang det meldes om rystelser i Nord-Korea.

- Det følger vi stadig med på, sier Lycke.

Ber om nytt møte

Kim Jong-un hintet så seint som tirsdag om at Nord-Korea kan ta nye grep for å forsvare sin uavhengighet.

- Hvis ikke USA holder sitt løfte, som ble avgitt foran hele verden, og insisterer på sanksjoner og press mot vår republikk, har vi kanskje ikke noe annet valg enn å vurdere nye måter å forsvare vår uavhengighet og våre interesser, sa Kim i sin nyttårstale tirsdag.

Han krever at USA og Sør-Korea avslutter for godt sine felles militærøvelser, før han la til at han er klar til å møte Trump igjen.

- Jeg er klar til å sette meg ned med USAs president når som helst i framtida og gjøre alle mulige anstrengelser for et resultat som ønskes velkommen av det internasjonale samfunnet.

Trump svarte seint tirsdag kveld på invitasjonen.

- Jeg ser også fram til å møte Kim, som er så klar over at Nord-Korea har et stort økonomisk potensial, skriver presidenten.

KAOS: Det var full stans i trafikken i store deler av Singapore i like før Kim Jung-un og Donald Trump møttes på øya Sentosa. Flere skuelystne hadde møtt opp langs veien i håp om et glimt. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer