ELGELIG: Et lite nabolag i Nannestad har fått et besøk som ikke har noen planer om å gå. Video: privat Vis mer

Elger inntar nabolag:

- I natt har de gått fra Vargvegen til Elgvegen

- Man kan jo lure på om de har lært seg å lese skilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et boligfelt i Nannestad har fått tre nye beboere de siste ukene. Men i stedet for å finne seg hus, har de nyinnflyttede slått seg ned i flere av hagene i området.

- De ble først observert i nabolaget like før nyttår. Viltnemda har forsøkt å få dem bort flere ganger, og opprettet en fôringsplass et stykke unna. Men det virker som de foretrekker epler og tujahekk, sier Sveinung Skår.

Nærkontakt med skogens konge

Han er en av beboerne som virkelig har fått nærkontakt med elgkua og de to kalvene i løpet av de siste to ukene. I hagen hans hjemme i Vargvegen har de tre avlagt flere visitter.

Det var Eidsvoll Ullensaker Blad som først omtalte saken.

GOD ELG: Sveinung Skår fikk tatt dette blinkskuddet av elgene i hagen. Foto: Sveinung Skår
GOD ELG: Sveinung Skår fikk tatt dette blinkskuddet av elgene i hagen. Foto: Sveinung Skår Vis mer

- Vi har noen epletrær i hagen som de har forsynt seg av. De er helt rolige, og viser ingen tegn til å være nervøse. På det nærmeste har vi vært fem meter unna dem, og de lå bare helt rolig, forteller Skår.

Lært å lese

Sammen med sine to sønner har han på det lengst stått og sett på elgene i en halvtime uten at dyrene har lagt på sprang. Oppholdet i Skårs hage i Vargvegen ble imidlertid byttet ut med en hage i den mer passende Elgvegen natt til fredag.

- Man kan jo begynne å lure på om de har lært seg å lese skilt mens de har vært her, humrer Skår.

Kan bli skumment

Hvor lenge de tre elgene får bli i nabolaget på Nannestad er usikkert. Men foreløpig har det ikke lykkes viltnemda å få de dyrene bort fra nabolaget permanent.

- Det kan jo bli skummelt hvis man kommer gående rundt et hjørne og de plutselig står der. Dette er store dyr, så man skal vise dem respekt. Jeg har skjønt det sånn at elgkua er drektig nå, og derfor svært rolig. Men det vil jo endre seg når hun får nye kalver, så vi får håpe de klarer å få dem bort før den tid, sier Skår.

Vurderer å skyte med gummi

Eivind Engh i Nannestad kommune sier til Dagbladet at de er godt kjent med elgproblematikken i nabolaget. Han forteller at det nok er flere dyr i området enn de tre som er observert.

- Vi har forsøkt å jage dem ut av området, men ikke lyktes med det foreløpig. Vi vurdere om vi skal skyte på dem med gummikuler for å skremme dem bort, men vi får se hva det ender med. Vi kommer i alle fall til å prøve alt vi kan for å unngå å måtte avlive dem, sier Engh.