I natt kan du oppleve Fuglesang i rommet

Nytt oppskytingsforsøk klokka 02.47. Følg norsk-svenske Christer Fuglesangs historiske romferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 02.47 i natt norsk tid skal NASA etter planen gjøre et nytt forsøk på å få «Discovery» og den norsk-svenske astronauten Christer Fuglesang opp i rommet.

Kan igjen stoppes av været

Det dårlige været, som stanset oppskytingen natt til fredag, er fortsatt det store problemet. Men NASA er forberedt på å untytte enhver pause i det dårlige været.

- Man tar hver eneste lille sjanse som finnes. Hvis det finnes en luke i været på 30 sekunder, vil man bruke den muligheten, sier Clare Mattok på ESA (den europeiske romfartsorganisasjonen).

Urban Frisk er astronom ved Rymdbolaget i Solna. Den svenske eksperten er ikke like overbevist om at norsk-svensk romhistorie vil bli skrevet i natt.

- Mye tyder på at de blir tvunget til å utsette det. Argumentet for å gjøre et nytt forsøk i natt bunnet i et håp om at været skulle bedre seg. Det har det ikke gjort, sier Frisk til Aftonbladet.

Han tror ikke besetningen lar seg affisere av uklare beskjeder.

- Ikke i det hele tatt. De har trent på dette mange ganger. For dem blir det bare nok en repetisjonsøvelse, sier Urban Frisk.

I NATT? Norsk-svensk romhistorie skrives i natt - hvis været holder. Foto: SCANPIX
I NATT? Norsk-svensk romhistorie skrives i natt - hvis været holder. Foto: SCANPIX Vis mer

Romekspert Mats André mener det kan være verdt å stille vekkerklokka på 02.47 i natt, men også han advarer. Forutsetningene er nemlig dårligere enn ved første oppskytingsforsøk.

- Været er dårligere, sier professoren i romfysikk til Expressen.

Frykter vind og skydekke

I går kveld og i natt norsk tid har forberedelsene til en oppskyting i natt fortsatt.

- Vi følger planen mot en oppskyting klokka 20.47 (02.47 norsk tid), sier NASAs talsmann Bruce Buckingham, til AP.

Men meteorologene melder om en pessimistisk 30 prosents sjanse for bra vær i natt. Sterk vind, byger og lavt skydekke kan holde romferga og Christer Fuglesang på bakken.

Astronauten forteller at mannskapet på «Discovery» fortsetter med døgnrytmetilpasning på bakken. Fra sin karantene skriver norsk-svensken i bloggen sin.

- Vår døgnrytme begynner nå å bli tilpasset, hver dag flyttes starttidspunktet fram. I kveld (natt til i dag norsk tid) skal jeg legge meg klokka 03.00 og sove til klokka 11. Hvis det blir bestemt at vi gjør et nytt forsøk starter vi våre forberedelser til oppskyting, skriver Fuglesang.

I natt kan du oppleve Fuglesang i rommet

Dyre forsøk

NASA vil holde et avgjørende møte klokka 17 i ettermiddag der de avgjør om romferga skal tankes opp for et nytt forsøk, eller om de venter til i morgen. Hvert forsøk på å sende opp romferga koster 500.000 dollar, rundt tre millioner norske kroner.

Fugelsang tok utsettelsen natt til fredag med stor ro.

- Det er klart vi håpte på oppskyting. Når man jobber i rombransjen vet man at det ofte er slik, skriver han i bloggen sin.

Astronauten forteller at han lå fastspent på ryggen i tre timer og ventet på oppskytingen som aldri ble noe av.

- Tre timer før starttiden ble jeg spent fast i setet mitt på ryggen og så var det bare å vente, bortsett fra noen radiokommunikasjonstester. Jeg kikket på notatene mine og halvsov i lengre stunder. Jeg ble aldri irritert, skriver Fuglesang.

Værmeldingene framover i neste uke er litt bedre og spesielt på tirsdag ser forholdene ut til å bli optimale. «Discovery» må skytes opp innen søndag 17. desember, hvis ikke vil romferden vare inn i neste år og det er ikke datamaskinene på romferga stilt inn på.

Følg utviklingen i natt på NASAs hjemmeside.

KLAR: Den norsk-svenske astonauten Christer Fuglesang ivrer etter å bli skutt opp.