I natt kan du se Mars!

Mars er i natt «bare» 69,4 millioner kilometer unna Jorda, og på sitt mest lyssterke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulighetene for å studere planeten er større enn på mange år. Natt til søndag klokken 02.00 står Mars på sitt aller høyeste midt mellom stjernebildene Væren og Tyren i en vinkel på 46 grader i øst.

Men været setter en stopper for de skuelystne i store deler av landet.

- Det er i natt brukbart vær i Trøndelag, i store deler av Finnmark og på Dovrefjell. På Østlandet, Vestlandet og Sørlandet vil det derimot være vanskelig å se planeten, opplyser Siv Dearsley, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Dersom været bedrer seg, vil det være mulig å studere Mars i flere uker framover.

- Mars er i øyeblikket det mest lyssterke objektet på himmelen, bare forbigått av månen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt på Blindern til Aftenposten.

- Det er intet problem å se den med det blotte øyet såfremt det er klarvær. Men enda flottere blir den gjennom kikkert. Først i 2018 vil vi igjen få et like godt syn av planeten, sier Ødegaard.

Avstanden mellom Jorda og Mars er vanligvis omkring 80 millioner kilometer. I august 2003 var planetene bare 56 millioner kilometer fra hverandre, nærmere enn på 60.000 år. Likevel er utsiktene for å få se Mars større i natt, fordi planeten står høyere på himmelen.

Mars er omtrent halvparten av størrelsen til Jorda, og med en stjernekikkert vil man kunne se den karakteristiske rødfargen, planetens lyse og mørke områder og et hvitt område ved planetens sydpol som er dekket av rim og is.

SYNLIG I ØST: Mars er i natt 69,4 millioner kilometer unna Jorda.