HVILKEN VEI?: Det finnes flere huskeregler for hvilken vei klokka skal stilles. Foto: JEFF PACHOUD / AFP Photo
HVILKEN VEI?: Det finnes flere huskeregler for hvilken vei klokka skal stilles. Foto: JEFF PACHOUD / AFP PhotoVis mer

I natt kan du sove en time lenger

Husk å stille klokka i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tida på året har kommet for å gjøre seg klar for vintertid igjen. Men hvilken vei er det egentlig klokka skal stilles?

Det finnes utallige huskeregler, men allikevel er det for gjort å glemme når det er ett år siden sist.

En ganske grei regel er å tenke på grillen - den settes fram om våren, og tilbake inn på høsten. Det samme gjelder klokka - fram om våren, og tilbake om høsten.

En annen huskeregel kan være at vi alltid stiller klokka mot sommeren, altså fram om våren og tilbake om høsten.

Mørkere kvelder Klokka 03 i natt skal altså alle klokker stilles tilbake til 02, og du får en time ekstra søvn, eller en time lenger på byen for den som ønsker det.

I dag stiller de fleste klokker på mobiltelefoner og datamaskiner seg selv, men har du noe du må rekke søndag morgen er det lurt å huske å stille hånduret og andre klokker før du legger deg i kveld.

Sover du altfor lenge vil kanskje dagen virke veldig mye kortere, for mørket kommer også snikende en time tidligere fra i morgen av.

Mer lys Tradisjonen med å stille klokka på våren og høsten ble innført for å best utnytte den lyse tiden av døgnet. Da sommertid ble innført visste en imidlertid lite om menneskets døgnrytme, men regnet med at det ville gi en positiv helseeffekt med en time ekstra dagslys om kvelden.

I dag vet vi at kroppens synkronisering med soloppgangen er presis, og at mange tåler overgangen til sommertid dårlig.

Det var Benjamin Franklin som første gang kom med forslaget om sommertid i 1784, og Tyskland var først ute til å prøve i 1916. Like etter, faktisk samme år, fulgte Norge Tysklands eksempel.

I dag er EU-landene enige når sommertid starter og slutter. Klokken stilles én time frem kl. 02.00 siste søndag i mars og én time tilbake kl. 03.00 siste søndag i oktober.

LITT LENGER: I natt får du en time ekstra søvn, hvis du legger legger til valig tid vel å merke. Foto: Colourbox
LITT LENGER: I natt får du en time ekstra søvn, hvis du legger legger til valig tid vel å merke. Foto: Colourbox Vis mer