LYSER OPP: I natt vil man, om man har klarvær, kunne se 25 stjerneskudd i timen. Foto: DANI POZO / AFP / Scanpix
LYSER OPP: I natt vil man, om man har klarvær, kunne se 25 stjerneskudd i timen. Foto: DANI POZO / AFP / ScanpixVis mer

I natt kan himmelen by på 25 stjerneskudd i timen

- Vil være synlige for alle som har klarvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt vil nattehimmelen kunne by på et ganske spektakulært skue: opptil 25 stjerneskudd i timen, ifølge Spaceweather.

- Dette er en av de årlige meteorsvermene, som skjer samme tid hvert år. Det skyldes at jorda, som går i bane rundt sola, i natt passerer et område der kometer tidligere har lagt igjen masse støv, forklarer solforsker Pål Brekke overfor Dagbladet.

- Store deler av himmelen

SOLFORSKER: Pål Brekke. Foto: Tore Meek / Scanpix
SOLFORSKER: Pål Brekke. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Og når jorda passerer dette området, kolliderer den med partiklene, som igjen vil brenne opp når de treffer vår atmosfære i en rasende fart, fortsetter forskeren.

Han forteller at størrelsen på partiklene avgjør størrelsen på stjerneskuddet.

- De største vil kunne gi stjerneskudd som strekker seg over store deler av himmelen, sier han.

Stjerneskuddsvermen har fått navnet Orionidene, og kommer ut av stjernebildet Orion, forteller Brekke. Og det er kometen Halley som har lagt igjen partiklene som kan gi det spesielle himmelfenomenet.

- Flere sjanser

I LØSE LUFTA: Astronaut Scott Kelly tilsetter farger, og etter hvert en brusetablett i en klump med flytende vann. Eksperimentet ble gjort for å teste et helt nytt høyoppløsnings-kamera. Video: Reuters Vis mer Vis mer

- Vi får mange flere stjerneskudd enn vanlig, og de vil være synlige for alle som har klarvær, sier Brekke.

Han forteller at dersom man ikke er så heldig, finnes det flere steder på nettet med livekamera som fanger opp fenomenet.

- I tillegg kommer det en ny meteorsverm både i november og rett før jul, så det er flere sjanser til å få dette med seg om man ikke er heldige med klarvær i natt, sier Brekke.

Et stjerneskudd har altså ingenting med en stjerne å gjøre. Brekke forteller at man fra gammelt av trodde stjerneskudd var stjerner som raste på tvers over himmelen.

SPEKTAKULÆRT; NASA HAR FRIGITT EN VIDEO AV EN KRAFTIG SOLSTORM PÅ SOLAS OVERFLATE. DE HAR OGSÅ DELT SPEKTAKULÆRE BILDER AV HVORDAN POLARLYS SER UT FRA VERDENSROMMET. VIDEO: NASA Vis mer