Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I natt kan Obama få kvinnene også

Ligger an til å ta sin åttende klare seier over Clinton på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stemmelokalene i Virginia, Maryland, og District of Columbia (D.C.) er i skrivende stund åpne i flere timer til. Men om meningsmålerne ikke har skutt en heftig skivebom, vil et stort flertall av demokratene i alle de tre statene gi Barack Obama sin tillit.

- Om dette skulle bli resultatet vil ikke Hillary bare ha tapt, men nærmest ha blitt feid av banen i disse delstatene. Det betyr i så fall at Obama trolig har vunnet fram i grupper Hillary tidligere har hatt kontroll på, sier Dagbladet.nos valgekspert Svein Melby.

Obama leder med hele 18 prosentpoeng på målingene i Virginia, kan vinne med over 20 prosentpoeng i Maryland og vil etter alt å dømme overkjøre Hillary Clinton også i D.C.

Obama kan få vinnerimage

Styrken i Obamas medvind kan da komme til øke betraktelig og vil gi ham en tydelig ledelse i jakten på delegater, mens Hillary må sette alt inn på å stoppe rivalens framgang i gigantstatene Texas og Ohio 4. mars.

- I dag trøster de seg med at Obamas mange seire er i små og mellomstore delstater, men nå kan statusen bli at Clinton er helt nødt til å vinne i begge de to store om over to uker - det er en trøblete situasjon i seg selv. Det man glemmer er at det skjer forferdelig mye i løpet av noen få dager i denne valgkampen og at hele nyhetsbildet nå vil fortelle om én vinnerkampanje og én taperkampanje. Det inntrykket vil sette seg også hos velgere i Texas og Ohio, spår Melby.


Han mener stillingen i valgkampen nå fort kan bli «klar fordel Obama». Forskeren tror blant annet at fortsatt framgang kan føre til at Obama får den uttalte støtten til de to tidligere rivalene John Edwards og Bill Richardson, noe som i sin tur kan velte om på valgkampen i særlig Texas.

- Demokratene har i dag to kandidater som de fleste av velgerne liker, og hvis én får skikkelig framgang koster det lite å bytte til ham - eller henne, sier Melby, og bemerker at situasjonen på republikanernes side er at det er utenkelig for mange å stemmme på John McCain på grunn av store ideologiske forskjeller.

Kan han vinne damene?

image: I natt kan Obama få kvinnene også

Hillary har så langt, noe forenklet, hatt et stort flertall av kvinner på sin side i de fleste delstater, folk med lav inntekt uansett kjønn har mer tiltro til hennes løfter om økonomiske reformer, og veldig mange latinamerikanske demokrater har vært lojale Clinton-fans.

Obama har gjort mye for å utjevne flertallet hennes i disse gruppene uten hell. På sin side har den svarte Illionois-senatoren etablert en overveldende støtte blant afroamerikanere, velgere med høy inntekt og blant unge amerikanere.

Særlig den store andelen afroamerikanere i kveldens tre delstater, alle langs elva Potomac, er sentral i Obamas seiersoppskrift. Men skal man tro en meningsmåling fra American Research Group, kan Hillary også få trøbbel med å holde på flertallet blant de kvinnelige velgerne framover.

Obama ligger an til å få 53 prosent av kvinnestemmene i Maryland, mot Hillarys 32 prosent. I Virginia var stillingen i går 54-42 blant de kvinnelige demokratene i Obamas favør - riktignok før de reelle stemmene blir talt opp i natt.

- Det er såvidt jeg vet ingen målinger med motsatt tendens, at Hillary for eksempel spiser innpå Obama blant svarte velgerere, påpeker USA-eksperten.

Melby tror vi etter i natt kan bli vitne til en snøballeffekt Clinton-leiren kan få trøbbel med å stoppe, til tross for det ekstremt velsmurte maskineriet rundt kandidaten.

- Kanskje har Hillary rett og slett ikke de egenskapene som trengs for å vinne mot en så sterk motstander, sier forskeren.

I likhet med praktisk talt alle andre analytikere trodde han for bare noen få måneder siden at ingen kunne utfordre Clinton i demokratenes primærvalg.

FORTSETTER JUBELTURNÉ: Obamas folkemøter går ennå for fulle hus med mange tusen tilhengere og enorm stemning. Foto: RICK BOWMER / AP
FORTSETTER JUBELTURNÉ: Obamas folkemøter går ennå for fulle hus med mange tusen tilhengere og enorm stemning. Foto: RICK BOWMER / AP Vis mer
<B>TUNGE UKER:</B> Hillary Clinton kan slik situasjonen er i dag ikke se fram til noen lyspunkter i valgkampen før tidligst 4. mars.
<B>BLE OBAMA-LAND:</B> På papiret skulle ikke Obama ha mulighet til å vinne over Hillary med veldig store marginer i delstater som Virginia, men der lå han tirsdag kveld an til å gjøre det svært bra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media