I natt kommer ekstremværet med full tyngde: - Stor sårbarhet

Meteorologens trøst: - Det går raskt over.

BERGET - FORELØPIG:  Denne brua over Omnesfossen i Sauland i Telemark ble truet av vannmassene i går, men er forløpig berget. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
BERGET - FORELØPIG: Denne brua over Omnesfossen i Sauland i Telemark ble truet av vannmassene i går, men er forløpig berget. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En slags hviledag fra de store regnmengdene på Sørlandet og Østlandet i dag er de relativt optimistiske værutsiktene vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt kan gi for de nærmeste timene.

- Fram til onsdag kveld blir det stort sett spredte regnbyger. Da setter ekstremværet Petra inn for fullt, og i løpet av torsdagen ser det ut til å komme mellom 50 og 70 millimeter regn i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud, Hedmark, Oppland, og delvis Oslo og Akershus, sier Stenmark til Dagbladet onsdag morgen.

For sikkerhets skyld har Meteorologisk institutt også tatt med Østfold under ekstremvarselet for neste døgn, men etter de siste prognosene ser grensefylket mot Sverige ut til å slippe tørrere unna.

Grunnen er full - Nedbørsmengder opp mot 70 millimeter på ett døgn er normalt ikke nok til å bruke ekstremvær-begrepet, men det er den samlede situasjonen som gjør at vi kaller det ekstremvær denne gangen. Bakken, innsjøer, elver og magasiner er rett og slett breddfulle av vann, og det skal så lite til på toppen før det kan bli store skader. Sårbarheten er stor nå, sier Stenmark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer