Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I natt kommer ekstremværet med full tyngde: - Stor sårbarhet

Meteorologens trøst: - Det går raskt over.

 BERGET - FORELØPIG:  Denne brua over Omnesfossen i Sauland i Telemark ble truet av vannmassene i går, men er forløpig berget. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
BERGET - FORELØPIG: Denne brua over Omnesfossen i Sauland i Telemark ble truet av vannmassene i går, men er forløpig berget. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En slags hviledag fra de store regnmengdene på Sørlandet og Østlandet i dag er de relativt optimistiske værutsiktene vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt kan gi for de nærmeste timene.

- Fram til onsdag kveld blir det stort sett spredte regnbyger. Da setter ekstremværet Petra inn for fullt, og i løpet av torsdagen ser det ut til å komme mellom 50 og 70 millimeter regn i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud, Hedmark, Oppland, og delvis Oslo og Akershus, sier Stenmark til Dagbladet onsdag morgen.

For sikkerhets skyld har Meteorologisk institutt også tatt med Østfold under ekstremvarselet for neste døgn, men etter de siste prognosene ser grensefylket mot Sverige ut til å slippe tørrere unna.

Grunnen er full
- Nedbørsmengder opp mot 70 millimeter på ett døgn er normalt ikke nok til å bruke ekstremvær-begrepet, men det er den samlede situasjonen som gjør at vi kaller det ekstremvær denne gangen. Bakken, innsjøer, elver og magasiner er rett og slett breddfulle av vann, og det skal så lite til på toppen før det kan bli store skader. Sårbarheten er stor nå, sier Stenmark.

Petra er et ektefødt barn av den tropiske stormen Henry, som har flyttet seg fra Karibia over Atlanterhavet og nå setter spor over Sørlandet og Østlandet.

- Det ser ut til å gå raskt over. Fra fredag morgen er det stort sett oppholdsvær, statsmeteorolog Aurora Stenmark.

Dramatiske utsikter
Landets tredje dypeste innsjø Tinnsjøen, med 460 meter ned til bunnen, vil stige ytterligere en meter i løpet av torsdagen og få sin høyeste vannstand på 100 år, skriver Varden.

Det borger for stor skadefare nedover Telemarkvassdraget.

- Det er dramatiske utsikter vi ser for oss, sier Nicolai Østerhus i Øst-Telemarken Brugseierforening til avisa.

NVE har tatt fram sitt rødeste og alvorligste flomvarsel for Vestfold og Buskerud allerede i dag.

Vannet kommer ned til havet på et eller annet vis, for eksempel ved elveutløpene i Larvik og Drammen.

I natt ble Myntbrua i Kongsberg stengt av frykt for at vollene rundt skulle bli tatt av vannmassene.

Stiger i Vestfold
Vannføringen i Numedalslågen gjennmom Kongsberg har nådd toppen, men i Vestfold stiger elva fortsatt.

Vannføringen i Lågen har passert 700 kubikkmeter i sekundet i Kongsberg, opplyser vakthavende hydrolog Anne Sleig ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Toppen er imidlertid nådd og vannstanden er synkende her.

- Men lengre nedstrøms i Vestfold så stiger den fortsatt, sier Sleig, som legger til at det her foreløpig er snakk om oransje nivå.Farenivå fire — rødt — varsler om vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på bebyggelse og infrastruktur over store områder.Et slikt farenivå omtales som 50-årsflom og anses som en ekstrem hendelse

Onsdag morgen er E134 gjennom Kongsberg åpen igjen for trafikk, melder NRK.

Her oppdaterer Vegvesenet oversikten over veier som er stengt.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!