I natt kommer skattelistene

Kommer du til å søke opp naboen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om skatt, lister og søk finner du på www.db.no/skatt

(Dagbladet.no): I morgen offentliggjøres skattelistene for 2007.

Fra klokka tre i natt, kan du her på Dagbladet.no søke i skattelistene, sammenlikne inntekt, formue eller innbetalt skatt med snittet for kommunen, fylket eller andre skattebetalere født samme år.

Du kan også se hvem som topper inntekts-, formue- og skattelistene, fordelt på blant annet fylke, postnummer og fødselsår.

Skattelistene inneholder alle personlige skatteytere, uavhengig om de fikk oppgjøret i slutten av juni eller oktober.

Netto inntekt og formue

Tallene som offentliggjøres er nødvendigvis ikke de samme som står oppført på lønnsslippen hver måned, ifølge Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skattedirektoratet.

- Det er netto inntekt og netto formue, altså din alminnelige inntekt, sier Halvorsen og utdyper:

MULIG Å SAMMENLIKNE INNTEKT: Skattesøket gjør det blant annet mulig å sjekke formue og skatt, og sammenlikne disse tallene med andre skatteytere, født i samme år, bosatt på et bestemt postnummer eller fylke. Arkivfoto: SCANPIX
MULIG Å SAMMENLIKNE INNTEKT: Skattesøket gjør det blant annet mulig å sjekke formue og skatt, og sammenlikne disse tallene med andre skatteytere, født i samme år, bosatt på et bestemt postnummer eller fylke. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Netto lønn er lønnen din minus alle fradragene. I netto formue er gjelden trukket fra.

Listene inneholder også opplysninger om hvor mye skatt som skulle betales i 2007.

De inneholder altså ingen informasjon om restskatt eller skatt til gode.

- Den informasjonen får hver enkelt i en konvolutt. Eller så viser ikke skattelistene særfradrag, som for eksempel for alder eller store sykdomsutgifter.

Lei av snoking

En rekke organisasjoner har også i år protestert mot offentliggjøringen av skattelistene.

Skattebetalerforeningen er en av disse, og startet i går et opprop og en underskriftskampanje, for å forsøke å stoppe at listene legges ut.

- Dette er ren kikking i folks private opplysninger, skrev administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange, i en pressemelding.

I natt kommer skattelistene

Stordrange er lei av folk kan snoke i naboens økonomi på nettet.

Underskriftskampanjen skal etter hvert overleveres finansminister Kristin Halvorsen.

Les også: Derfor legger vi ut skattelistene

Skattedirektoratet har ikke merket noen økt pågang i forbindelse med utleggelsen av skattelistene, ifølge informasjonsdirektøren.

- Det er veldig få klager, tatt i betraktning at dette omfatter veldig mange mennesker. Dette er bestemt av Stortinget, så det hjelper uansett ikke å klage på offentliggjøringen.

Også på mobil

Dagbladet.nos skattesøk lar deg blant annet se om hva din skatt kan betale av offentlige goder og tjenester, og en rekke lister over politikere, fotballspillere, kjendiser, kulturpersoner med mer.

Listene finner du også på mobilutgaven. Tast inn wap.db.no i nettleseren på mobiltelefonen eller iPhonen. Du kan deretter bokmerke, siden hvis du vil.

Ønsker du å ha Dagbladet som startsiden på mobilen, send tekstmeldingen MOBIL til 2400.

Skattesøket på mobilutgaven er gratis. Alt du betaler er vanlig datatrafikk til din mobiloperatør.

Søket fungerer også på SMS. Da sender du meldingen SKATT navn til 2400. Får du for mange treff, kan du spisse søket ved å sende SKATT navn, sted til 2400, SKATT navn, alder til 2400 eller SKATT navn, alder, sted til 2400.

For eksempel vil «SKATT Erik Hansen, 30, Oslo», gi deg alle Erik Hansen som er 25-35 år og er bosatt i Oslo. Hver melding koster fem kroner.

Sms-søket lar deg gå videre til mobilutgaven, hvis du ønsker mer informasjon om en enkelt skatteyter.

Alt om skatt, lister og søk finner du på www.db.no/skatt