I natt må du stille klokka

Men husker du hvilken vei?

FRAM ELLER TILBAKE?:Klokka 03.00 skal klokka stilles én time tilbake. Det betyr at du kan sove én time lenger, eller du kan feste en time ekstra på byen. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FRAM ELLER TILBAKE?:Klokka 03.00 skal klokka stilles én time tilbake. Det betyr at du kan sove én time lenger, eller du kan feste en time ekstra på byen. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nå er det mørkere kvelder i vente. I natt er det slutt på sommertid, og klokka skal stilles én time tilbake.

Én time tilbake De aller fleste nøyer seg med å stille klokka tilbake søndag morgen, men om du vil gjøre det korrekt stilles tida tilbake én time fra klokka 03.00 til klokka 02.00 natt til søndag 31. oktober.

Mot nærmeste sommer Om du har problemer med å huske hvilken vei klokka skal stilles kan dette være en lur huskeregel:

Om høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.

Klokka stilles tilbake til vintertid, eller normaltid, som det også kalles. Norsk normaltid ligger en time foran koordinert universaltid (UTC), som er referansetid for hele verden. UTC beregnes som et gjennomsnitt av tiden fra rundt 350 atomklokker i 50 land, ifølge Justervesenet.

Utnytte lyset Sommertiden praktiseres ulikt i mange land, men i Europa er det bare Island som ikke følger skikken.

Det var den amerikanske statsmannen og fysikeren Benjamin Franklin som allerede i 1784 foreslo at tiden i sommerhalvåret burde forskyves i forhold til normaltiden.

Ideen var at det ble lettere å utnytte den lyse tiden av døgnet, og det ble innført under første verdenskrig.