I natt MÅ hun knuse Obama

Hillary kan tape alt selv om hun vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PENNSYLVANIA/OSLO (Dagbladet.no): Det store temaet blant forståsegpåerne i presidentvalgkampen er i dag tall som 5, 7, 10 og 20.

Ingen er enige om hvor mange prosentpoeng Hillary Clinton må vinne med i natt, men alle mener at Hillary kan bli taperen om hun bare karrer seg forbi Barack Obama med noen få prosentpoeng.

Det er demokratene i delstaten Pennsylvania som i skrivende stund er i gang med sitt primærvalg, etter at valgkampen har pågått i seks uker der uten noen andre viktige stoppesteder.

Enorm oppslutning

For noen måneder siden var det ingen som så for seg at dette valget skulle han noen reell betydning, og rekordmange velgere strømmer nå til urnene for å være med for alvor.

- Oppslutningen er skyhøy. Det er vanskelig å tallfeste så tidlig, men spredte rapporter fra valglokalene forteller at det definitivt er stort oppmøte, sier frivillig valgobservatør Zack Stalsberg til Philadelphia Enquirer i kveld.

I det strålende været skal det enkelte steder ha oppstått køer lenge før valglokalene åpnet. Om det er Obama eller Clinton som vil tjene mest på rekordoppslutning, er ennå uvisst.

Det er ventet at Obama vil ta storeslem i Philadelphia, kanskje Pittsburgh og muligens i forstedene rundt, mens Hillary på papiret skal vinne praktisk talt alle andre valgdistrikter i staten.

I natt MÅ hun knuse Obama

For halvannen måned siden ledet Clinton med rundt 20 prosentpoeng på meningsmålingene, nå er tallet nede i 5-10 prosent, og Hillary-leiren kommer til å bite negler helt til det endelige resultatet foreligger i natt norsk tid.

Hennes kampanje bruker nå mer penger enn den klarer å samle inn fra støttespillere, ligger etter Obama både i antall delegater, antall valgseire og antall stemmer totalt, og er under økende press fra partifeller som mener nominasjonssirkuset må ta slutt.

Superdelegatene følger spent med

Etter en heseblesende rekordlang valgkamp der «skjebnevalg» på «skjebnevalg» ikke har vist seg å avgjøre noe, er det få som tror at en av de to rivalene trekker inn klørne etter dagens valg - men valget kan være kritisk på sikt.

- Hvor stor seiersmarginen blir er like viktig som hvem som får flest stemmer, sier den tidligere Colorado-guvernøren Roy Romer til Los Angeles Times i dag.

Han er en av de mye omtalte superdelegatene, tidligere og nåværende partitopper, som nå sitter på gjerdet og som til syvende og sist vil avslutte valgkampen siden verken Clinton eller Obama vil få et høyt nok flertall blant delegatene de får gjennom delstatsvalgene.

Rundt 300 av totalt 795 superdelegater har per i dag ikke bestemt seg, og noen av tvilerne kan bli overbevist av kandidatene på bakgrunn av detaljer i valgresultatet i natt.

- Jeg fortsetter med å absorbere informasjon, sier superdelegat Romer.

Fem eller 20 prosentpoeng?

Peter Wallsten i LA Times mener Hillary i dag må vinne med minst 10 prosentpoeng - like stor margin som hun vant med i Ohio 4. mars. Da kan hun i nattas seierstale si at hun klarte å vinne klart over Obama til tross for at han har brukt dobbelt så mye penger på tv-reklame i Pennsylvania.

CNNs politiske ekspert Bill Schneider har en lignende analyse.


- Hvis Clinton vinner med mer enn 10 prosentpoeng, som var marginen i nabostaten Ohio og New Jersey, vil valgkampen hennes få betydelig ny framdrift og hun vil kjempe videre,
sier han til CNN.com.

Han mener en noe mindre Clinton seier vil bety status quo i valgkampen, mens en overraskende bra dag for Obama kan gi et enormt press på Hillary om at hun må trekke seg for ikke å skade partiet med fortsettelsen av den opprivende valgkampen.

Dan Balz i Washington Post tør ikke slå noenting fast.

«Noen sier Clinton må vinne med 10 prosentpoeng (...) andre sier åtte. Noen sier, fordi Obama har brukt så mye på tv-reklame, at alt over fem prosentpoeng vil være en respektabel seier», skriver han.

Balz mener imidlertid at en eventuell positiv effekt for Hillary med en seier i antall stemmer fort vil gå tilbake til «virkeligheten» - hvem som har flest delegater totalt.

Kommer til å late som de vant

En ting er sikkert: Begge sider kommer til å hevde at de kom seirende ut av Pennsylvania, uansett hva som skjer. Mens Hillary i dag uttalte at «seiersmarginen ikke betyr noe», sier Obama at han «kommer til å gjøre det svært godt» i valget.

- Selv om Clinton vinner med 15-20 prosentpoeng, kan hun ikke klare å endre den underliggende dynamikken i valgkampen, sier en anonym Obama-rådgiver til Politico.com, en analyse Hillary-leiren på ingen måte deler.

- Jeg vil protestere mot oppfatningen av at vi må vinne en viss type seier og ikke bare en seier, sier Clintons kommunikasjonssjef Howard Wolfson.

Dagbladet.no følger valget i Pennsylvania tett utover kvelden.

<B>MANGE VALGDISTRIKTER:</B> Stemmelokalene er satt opp der det passer best, som her i frisørsalongen til Marcus Williams, der Maurice (8) får en hårklipp mens Rosa Fortt gir sin støtte til enten Hillary eller Obama.
<B>HILSTE VELGERNE:</B> Solskinn og tidenes mest spennende primærvalgkamp betyr rekordoppslutning i Pennsylvania.
<B>HAR GRUNN TIL Å SMILE:</B> Barack Obama kan på ingen måte hvile på laurbærene ennå, men selv med et stort tap i Pennsylvania i dag leder han fremdeles hele valgkampen med betydelig margin.