I natt møtes de ansikt til ansikt

Direktesendt tv-debatt kan bli kritisk for Hillary Clinton. Dagbladet.no følger fighten fra New Hampshire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no.): En helt fersk meningsmåling utført av byrået Rasmussen danner noe av bakteppet for presidentkandidatenes hektiske kveld i delstaten der hele valgkampsirkuset nå har flyttet seg.

Målingen er en av mange målinger som nå blir presentert, og den er foretatt blant demokrater og uavhengige velgere i New Hampshire. Sllik ser resultatet av målingen ut:

• Barack Obama: 37 prosent

• Hillary Clinton: 27 prosent

• John Edwards: 19 prosent

• Bill Richardson: 8 prosent

I en måling utført av samme byrå før jul, ledet Hillary med tre prosentpoeng over Obama. Nå ser altså oppslutningen for sistnevnte ut til å være like bra eller bedre enn den han vant med i Iowa.

Svært viktige debatter i natt
 
I 01-tida norsk tid møtes de fremste av de republikanske presidentkandidatene til debatt i New Hampshire, før demokratenes kandidater gyver løs på hverandre et par timer senere.

IKKE LIKE GOD TIL ALT : Presidentkandidat Barack Obama blir regnet som valgkampens beste taler, men er ikke like god som tv-debattant. Foto: REUTERS
IKKE LIKE GOD TIL ALT : Presidentkandidat Barack Obama blir regnet som valgkampens beste taler, men er ikke like god som tv-debattant. Foto: REUTERS Vis mer

Begge de halvannen time lange debattene, som sendes direkte på tv-stasjonen ABC, kan få stor betydning for den intense fire dager lange resterende valgkampen i delstaten.

• Les alt om debattene på Dagbladet.no søndag morgen norsk tid!

Tror på Obama

Den ferske målingen er også oppsiktsvekkende ved at hele 87 prosent av demokratene som tror de kommer til å delta i primærvalget i New Hampshire mener at Obama har en sjanse til å vinne hele presidentvalget om han drar i land partiets nominasjon. 76 prosent mener det samme om Hillary.

51 prosent av demokratene i målingen er nesten sikre på at Obama vil bli USAs neste president om han får komme til tvekampen med republikanernes kandidat.

I en annen meningsmåling, utført av Reuters/C-SPAN/Zogby leder Clinton fremdels i New Hampshire, men bare med 4 prosentpoeng over Obama. Men for bare få dager siden hadde Clinton på denne målingen et forsprang på 16 prosentpoeng.

Ytterligere en fersk måling viser også tilsvarende, lav ledelse i Clintons favør, men trenden med Obama på voldsom frammarsj er den samme.

Mens henholdsvis Barack Obama (demokratene)og Mike Huckabee (republikanerne) tok storeslem i Iowa, er New Hampshire regnet som minst like viktig. Her skjer det første ordinære primærvalget i år 7. januar, etter de langt særere partimøtene i Iowa.

I natt møtes de ansikt til ansikt


God taler, dårlig debattant 

Etter valgseieren i Iowa torsdag viste Barack Obama hvorfor han er regnet som valgkampens beste taler, med en fengende og rørende ordsalve som manet til et nasjonalt stormløp mot et nytt USA på tvers av partiskillelinjen.

Men den 46 år gamle Illionois-senatoren er av mange regnet som en dårligere debattant enn rivalen Hillary Clinton i formatet som brukes av de amerikanske tv-stasjonene. Han har en mer akademisk, nyansert stil som ikke nødvendigvis stråler gjennom tv-skjermen i en tempofylt og aggressiv ordveksling, og Clintons valgkampgeneraler setter nå trolig svært mye inn på å framstå som seirende i kveldens debatt.

Amerikanske analytikere har spådd at Hillary nå kommer til å prøve å angripe Obama enda hardere i forhold til erfaringen hans, som Clinton de siste månedene har forsøkt å så tvil om.

Partifavoritt på defensiven

Målingen til Reuters ga i dag følgende overblikk over situasjonen for de viktigste republikanske kandidatene:

• John Mccain: 34 prosent

• Mitt Romney: 30 prosent

• Mike Huckabee: 10 prosent

• Rudy Guiliani: 9 prosent

• Ron Paul: 7 prosent

Tallene bekrefter at senator McCain har restituert seg kraftig, mens Huckabee, som vant soleklart i Iowa, må kjempe hardt for å kunne komme først eller som nummer to i New Hampshire.

Mannen som i utgangspunktet var favoritten i Iowa og som er yndlingen til mange i partiledelsen, Mitt Romney, ligger fremdeles bra an i New Hampshire. Men etter nederlaget mot Huckabee og enorme summer brukt på valgkamp i begge delstatene kjemper han uansett i motvind.