Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I natt møtte titusentalls opp over hele landet. Dette er de som nå raser mot Donald Trump

Mange føler seg sviktet av begge de store partiene.

MASSIVT: Enorm folkemengde protesterte mot Donald Trumps valgseier utenfor Trump Tower i New York. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det var nesten uvirkelige scener i New York i natt. For et døgn siden var byen fylt av tristhet, glede og spenning under valgnatta.

I natt var byen fylt av sinne. Bare i New York tok titusenvis til gatene for å demonstrere mot vinneren av presidentvalget, Donald Trump (70). Beskjeden i demonstrasjonstoget, som var mange hundre meter langt oppover Manhattans gater, var klart: «Fuck Donald Trump».

FORBANNA: Sophia Mcanulty (18) mener det ødela for Clinton at mange av de som opprinnelig stemte Sanders ble sittende hjemme. Her gir hun fingeren til Donald Trump under demonstrasjoner i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORBANNA: Sophia Mcanulty (18) mener det ødela for Clinton at mange av de som opprinnelig stemte Sanders ble sittende hjemme. Her gir hun fingeren til Donald Trump under demonstrasjoner i natt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det har vært liknende demonstrasjoner i flere byer i USA siden valgseieren ble klar. Både Chicago, Seattle, Portland, Pittsburg, Washington DC, Boston og San Francisco har opplevd store demonstrasjoner etter valget.

Dette protesterte de mot

I stordemonstrasjonen i New York, som etter hvert endte opp utenfor Trump Tower, var det mange slagord. Trump ble stemplet som rasist, sexist, homofob og anti-abort av de mange tusen demonstrantene.

HATOBJEKT: Donald Trump og Hillary Clinton var tidenes mest upopulære presidentkandidater. Donald Trump blir neppe mer populær blant de som ikke likte ham fra før med det første. Her har demonstrantene hengt ei Donald-dokke i et tau til en pinne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HATOBJEKT: Donald Trump og Hillary Clinton var tidenes mest upopulære presidentkandidater. Donald Trump blir neppe mer populær blant de som ikke likte ham fra før med det første. Her har demonstrantene hengt ei Donald-dokke i et tau til en pinne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I utgangspunktet var demonstrasjonstoget arrangert av gruppa Socialist Alternative. Der skulle de protestere mot begge kandidatene og den politiske eliten. Det ble i stedet en rein Trump-protest.

- Jeg er lesbisk, så jeg føler jeg må være her for å vise min avsky mot en kandidat som Trump. Det er bare så mange grunner til at jeg og alle vi som er her hater ham, sier demonstranten Ashley Craig til Dagbladet utenfor Trump Tower.

Minst 30 personer ble pågrepet under demonstrasjonen i New York.

Sviktet
Overvekten av demonstrantene er unge, liberale byfolk. Gjennom hele valgkampen har analytikerne snakket om at Hillary Clinton ikke klarte å engasjere disse velgerne.

MOTSTAND: Dagen etter presidentvalget i USA tok 20 000 til gatene i New York for å protestere mot Donald Trumps seier. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOTSTAND: Dagen etter presidentvalget i USA tok 20 000 til gatene i New York for å protestere mot Donald Trumps seier. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

For mange av dem var den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders den store lederskikkelsen.

Sanders tapte til slutt nominasjonskampen mot Hillary Clinton, og måtte be alle sine tilhengere om å støtte Clinton i presidentvalget. Basert på onsdagens resultat og valgdagsmålinger, kan det se ut som om Clinton nettopp ikke har klart dette.

Sanders vant blant annet delstatene Michigan og Wisconsin i primærvalget mot Clinton. Ingen trodde Clinton kunne tape de to delstatene, men det gjorde hun.

Ødela fullstendig for oss

På meningsmålinger gjorde Sanders det også bedre i et potensiell valgkamp mot Trump enn Clinton. Mange av demonstrantene tror Bernie Sanders hadde slått Trump, men mener han ble effektivt blokkert av Det demokratiske partiet.

- Jeg var Bernie, men måtte stemme Hillary i går. Hun er kvinne, og mindre ille enn Trump. Men Hillary har skjult noen ting som ikke burde vært skjult. Det er imidlertid langt bedre enn en rasistisk og sexistisk Trump som vil ødelegge alt vi har brukt et tiår på å bygge, sier Sophia Mcanulty (18) til Dagbladet.

Studenten fra California ble sjokkert over Trumps seier, og er nå forbanna.

- Jeg tror mange ikke stemte, og det ødela fullstendig for oss. De burde i det minste stemt på Clinton selv om de var for Bernie. Vi er et land som ikke er mulig å forstå seg på, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling