- I natt satt jeg musestille på kjøkkenet mens de skjøt rundt huset

Norske Trine Krogh lever i frykt i Tunisia mens opptøyene raser.

GATEKAMPER: Her brenner det nær en valgkampplakat av Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali, som flyktet landet i går. Foto: EPA
GATEKAMPER: Her brenner det nær en valgkampplakat av Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali, som flyktet landet i går. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i Tunisa de siste dagene har ført til portforbud og soldater i gatene. Blant dem som holder seg innendørs er norske Trine Krogh, som bor i byen Nabeul på østkysten i landet.

-Skjøt rundt huset - I natt satt jeg musestille på kjøkkenet mens de skjøt på begge sidene av huset mitt utenfor, sier Krogh til Dagbladet.

I morges tok hun en tur til butikken for å handle mat, men kampene og plyndringer gjør at lite når fram. Flere familier hamstrer også mat for å klare seg gjennom portforbudet.

- Det er mangel på mat i butikkene. Det eneste jeg fikk med meg var en boks med tunfisk og en pakke makaroni. Det er neste krigstilstander her, sier Krogh.

Hun har bodd i Tunisa i ti år og mener landet har forandret seg mye på den tiden.

- Tidligere var det fredeligere, men de siste årene har kriminaliteten og motsetningene økt. Korrupsjon og arbeidsledighet gjør folk frustrerte, sier Krogh.

Presidenten flyktet Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali forlot landet i går kveld. Ali har styrt landet med jerngrep i 23 år.

- I natt satt jeg musestille på kjøkkenet mens de skjøt rundt huset

Gatekamper mellom politi, militære, demonstranter og plyndrere i flere byer, blant annet i hovedstaden Tunis har preget landet de siste dagene.

I går tok statsminister Mohammed Ghannouchi over styringen.

I dag bøt det ut brann i et av landets fengsler, som vanligvis huser 1200 fanger. Over 40 døde, men flere kom seg også unna og er nå på frifot.

- Fanger på frifot øker jo faren. En venninne ringte meg nettopp og fortalte at det pågår en rekke innbrudd i hennes nabolag, så jeg frykter at det samme kan skje her. Vi som kommer nordfra bør nok være ekstra forsiktige, sier Krogh.

Demonstrasjonene har vart i flere uker. Folk er misfornøyd med høy arbeidsledighet og økende matpriser. I dag ble temperaturen høyere enn de andre dagene, og endte med kraftige sammenstøt og dødsfall.

UD advarer UD advarer nordmenn mot å reise til Tunisia, melder NRK.

PLYNDRING: Folk plyndrer butikker fra et supermarked i La Gazella i går, en by nærme hovedstaden Tunis. Foto:  FETHI BELAID/AFP
PLYNDRING: Folk plyndrer butikker fra et supermarked i La Gazella i går, en by nærme hovedstaden Tunis. Foto: FETHI BELAID/AFP Vis mer

- Det er nødvendig ut ifra den sikkerhetssituasjonen som har utviklet seg i Tunisia nå, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Frode Overland Andersen til NRK.