NESTEN STATE OF THE UNION: Formelt sett blir det ikke en State of the Union-tale, siden Obama bare har vært president i en måned. Men forventningene til Obamas tale er ikke mindre av den grunn. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
NESTEN STATE OF THE UNION: Formelt sett blir det ikke en State of the Union-tale, siden Obama bare har vært president i en måned. Men forventningene til Obamas tale er ikke mindre av den grunn. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIXVis mer

I natt skal han tale som Reagan

Store forventninger til Obamas direktesendte tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): 35 dager etter at han holdt innsettelsestalen, knyttes det store forventninger til at Barack Obama skal tale til Kongressen om nasjonens tilstand i natt.

Presidentens rådgivere har på forhånd lovet sober retorikk, litt mer optimisme enn fram til nå, og et aldri så lite innslag av Ronald Reagan.

- Presidenten føler det er veldig viktig å være ærlig med det amerikanske folk om hvor vi står akkurat nå. Han vil fortelle landet at vi har stått foran større utfordringer enn det vi gjør nå. Men for å bruke reaganske ord, det vil alltid komme bedre dager etterpå, sier pressetalsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, ifølge Politico.

Må overbevise
Meningsmålinger viser at Obama fortsatt har amerikanernes støtte, til tross for at børsene fortsetter å rase og bankene og bilindustrien vakler.

Kanskje allerede før Obama går på talerstolen og CNN starter direkteoverføringen, eier amerikanske skattebetalere 40 prosent av den kriserammede banken Citigroup.

En de facto nasjonalisering av storbanken, slik den republikanske senatoren Charles Grassley i går stilte spørsmål om i et brev til finansminister Timothy Geithner.

Nasjonalisering er et ord amerikanske presidenter skal være forsiktig med å bruke. Derfor må Obama finne en måte overbevise velgerne om at å redde seg selv er bare mulig ved å redde bankene først, skriver The New York Times.

Det er imidlertid ikke bare bankene som roper om hjelp. Det samme gjør fortsatt bilprodusentene General Motors og Chrysler.

En smertegrense
Men det finnes en grense, og kanskje nærmer de politiske motstanderne seg smertegrensen. Støtten fra republikanerne har sunket betraktelig siden han ble innsatt, viser en meningsmåling utført for The Washington Post.

Den kronglete prosessen med å få den rekordstore tiltakspakken gjennom Senatet har trolig bidratt til å redusere den republikanske støtten fra 62 prosent til 37. Republikanerne hadde helst sett at det ble gitt større skatteletter framfor iverksettelse av store offentlige prosjekter, som de mener vil ta for lang tid før de gir en effekt på økonomien.

Men det er ikke bare amerikanerne som kommer til å følge spent med på nattens tale. Kineserne trenger nye forsikringer om at det forsatt er trygt å investere pengene sine i USA, selv om utenriksminister Hillary Clinton lovet det da hun nettopp var i Beijing.

I tillegg til å snakke om disse temaene, skal Obama også redegjøre for hvordan flere skal få tilbud om helseforsikring og andre velferdsordninger.

Nattens tale klokka 03.00 kommer to dager før presidenten skal legge fram et sammendrag av budsjettet for 2010. Obamas mål er å halvere budsjettunderskuddet innen 2013.

REAGANSK: Ronald Reagan og førstedame Nancy Reagan på vei tilbake til Det hvite hus i 1984. Foto: AP Photo/SCANPIX
REAGANSK: Ronald Reagan og førstedame Nancy Reagan på vei tilbake til Det hvite hus i 1984. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer