I natt tilga velgerne president Clinton

De amerikanske velgerne tilga i natt president Bill Clinton hans sexleker med Monica Lewinsky. Skandalehardkjøret fra Det republikanske partiet slo tilbake. I stedet for valgskredet de konservative lederne håpet på, holdt presidentens parti stillingen og sikret seg noen viktige seire over sentrale konservative politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar av HALVOR ELVIK

President Bill Clinton fikk i natt grunn til å juble stille over de fleste valgresultatene i det amerikanske mellomvalget. Velgerne markerte at de ikke er interessert i å stille presidenten for riksrett.

Aller mest gledet trolig presidenten seg over at hans republikanske nemesis fra høringene i Det amerikanske Senatet om Whitewater-skandalen, tapte i New York. Etter 18 år i Washington måtte senator Al d'Amato strekke våpen for sin utfordrer Charles Schumer.

Tilbakeslag

Det republikanske partiet måtte i natt bite i seg skuffelsen over at hardkjøret mot president Clinton for hans utroskap og sexleker med den unge Monica Lewinsky ikke rammet det demokratiske partiet. Det republikanske partiet hadde den historiske valgstatistikken på sin side. Den sittende presidentens parti har tapt ved alle mellomvalgene siden krigen. I år trodde også republikanerne at skandalen som har overveldet de amerikanske velgerne helt siden 21. januar i år, ville resultere i et valgskred mot presidentens parti. Et slikt resultat ville åpne for riksrett mot presidenten og tilføre det demokratiske partiet banesår foran presidentvalget om to år.

I stedet ble valget et kraftig tilbakeslag for den konservative bevegelsen som sikret seg flertall i Kongressen ved det forrige mellomvalget i 1994 da president Clintons parti tapte hele 52 plasser i Representantenes Hus og åtte plasser i Senatet. Nattens tilbakeslag ble toppet av at den svært konservative Clinton-kritikeren, Lauch Faircloth, tapte sin plass i Senatet fra North Carolina. Faircloth var en av lederne for Senatets mest konservative fløy.

Mobiliserte de svarte

Stikk i strid med forhåndsprognosene lå det i natt an til at Det demokratiske partiet ville kutte ned på republikanernes allerede knappe flertall.

Frammøtet ved dette valget ble større enn ventet. Det demokratiske partiet har klart å mobilisere blant de kvinnelige velgerne og de svarte velgerne som mange fryktet ville bli dette valgets hjemmesittere.

Mindretallslederen i Representantenes Hus, Dick Gephardt, sa i natt at velgerne ved dette valget har sendt et kraftig signal til politikerne i Washington om at de skal konsentrere seg om sakene som velgerne er opptatt av. Og velgerne er for lengst gått lei av hardkjøret om Monica.

Men Kongressens formann Newt Gingrich slo fast at Det republikanske partiet beholder flertallet i Representantenes hus og i Senatet i det tredje valget på rad. Det har ikke skjedd på 70 år og er en solid trøst i motgangen.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 979078481


Varnish cache server