UTBRUDD: Vulkanaktiviteten på Island skaper problemer i Norge og i store deler av Europa. Foto: REUTERS/NASA/Handout
UTBRUDD: Vulkanaktiviteten på Island skaper problemer i Norge og i store deler av Europa. Foto: REUTERS/NASA/HandoutVis mer

I natt vil det regne aske

Det er ventet betydelig nedbør på Vestlandet og i vestlige fjellområder i sør. - Partikler vil komme ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Vakthavende statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier at en del fine partikler av vulkansk aske vil binde seg til regndråper og komme ned.

- Vi venter en god del nedbør på Vestlandet og i vestlige fjellområder i sør fra seint i kveld og i natt. Derfor må en regne med at partikler vil komme med med regndråper og snøstjerner, sier Gislefoss til Dagbladet.

Men askeregnet er ikke udelt negativt.

- Nedbør i aktuelle områder vil føre til at konsentrasjonen av vulkanaske blir fortynnet, i hvert fall i det værlaget. Nedbør på Vestlandet mot fjelloverganger kan føre til mindre konsentrasjoner av partikler i lavere luftlag over østlandsområdet, sier statsmeteorologen.

Bedre i Nord-NorgeEllers kan Kristen Gislefoss fortelle at askeskyene sprer seg over store deler av Europa. Her hjemme er store deler av landet berørt.

- Det ser ut til at det går mot en bedring i Nord-Norge, sier Gislefoss.

Nedbør vil ikke ha betydning for små partiklene av vulkansk aske i høyere luftlag.

Kan gi kaldere sommerI Dagbladets papirutgave i dag går det fram at vulkanasken fra Island kan gi kjølige sommerdager. Hvis vulkanen ved Eyjafjallajökull fortsetter å spy ut aske og partikler høyt opp i atmosfæren, kan vi oppleve lavere temperaturer, ifølge den islandske forskeren Jon Egill Kristjanson ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

- Det er for tidlig å si hvor mye kaldere det eventuelt blir. Det kommer an på hvor lenge vulkanutbruddet pågår, og hvor høyt partiklene går opp i himmelen. Hvis de går 15-20 kilometer opp i stratosfæren, blir det ikke så lett for skyer og annet å vaske dem ut, sier Kristjanson.

Han anslår sjansen for kaldere sommerdager til rundt ti prosent.

Ikke farlig for folkAskeregnet vil ikke være giftig eller farlig for folk og fe, understreker geolog og vulkanekspert Hans F. Amundsen.

I går svarte han både nysgjerrige og bekymrede lesere på Nettmøte her i Dagbladet.no.

- Du kommer ikke til å merke noe på bakken i Norge. Hvis du var nær selve utbruddet og ble omgitt av en tykk askesky så ville det ikke vært særlig helsebringende, svarte han en leser om det å puste inn asken.

Og i forhold til regn, mener han konsentrasjonene av aske vil være så små foreløpig at det ikke vil virke inn på naturen eller biler og båter som står utendørs.

Vask bilen varsomtNAF ber imidlertid folk være forsiktig med bilvasken, og se opp for askelag eller et brunt eller beige belegg på bilen.

Askepartiklene er nemlig harde, slipende og kan erodere lakken. Dette er automobilforbundets vasketips:

• Ikke bruk svamp når du vasker bilen. Det kan lage kunstneriske striper i lakken fordi vulkanasken blir gnidd inn i lakken.

• I stedet for svamp: Sprut på såpe eller avfettingsvæske og spyl godt av med vannslange eller høytrykkspyler. Deretter kan du benytte svamp for en sluttfinish hvis du ønsker det.

• Bruk høytrykkspyleren forsiktig slik at du ikke presser de skarpe bergartsfragmentene mot lakken ved hjelp av vannstrålen.

• Vasker du bilen i en vaskemaskin, bør du be om et vaskeprogram uten børster.

- Kan skade husveggerAsken kan skade norske husvegger, skriver Jordan i en pressemelding

— Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Geo i pressemeldingen.

- Vi tror at asken vil kunne etterlate seg spor på husveggene, spesielt hvis det begynner å regne. Det blir i prinsippet det samme som skjer med pollen. Partiklene legger seg i regndråpene, og når det tørker blir det liggende et skittent lag igjen, forteller Korneliussen.

Meteorologene er foreløpig usikre på hvor lenge asken vil befinne seg over norsk jord. Hvis asken blåser bort fra landet før det kommer nedbør vil det neppe bli noe problem, men i enkelte deler av landet er det varslet regn i helga.

Asken vil ikke utelukkende bli et kosmetisk problem, men kan også skade malingsfilmen. Derfor bør den vaskes bort snarest.

- Asken vil bite seg godt fast til husveggene og bør vaskes bort så raskt som mulig. Aske har høy surhetsgrad og den vil tære på malingsfilmen om den ikke blir fjernet, sier Mattias Olovsson i Jordan.

- Blir asken liggende for lenge på overflaten vil den ta glansen vekk fra malingen og vil bli vanskeligere å fjerne. Slitasje på malingsfilmen vil gjøre det nødvendig å male husveggen på nytt raskere enn ved normal slitasje, avslutter Olovsson.

Slik vasker du huset:
1.Bruk lavtrykksprøyte med husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et 2 -3 meters bredt felt i hele høyden om mulig. Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker — cirka 2-5 minutter.
2.Spray husvask på en vaskekost og skur lett over.
3.Bruk forlengerskaft — da sparer du både tid og krefter.
4.Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.