FEIL RETNING: De troende som jevnlig har besøkt en moské i Tyrkia har vendt seg i feil retning hver gang de har gjennomført en bønn i de siste 37 årene. I stedet for å vende seg mot Mekka, som vist på bildet, har de vendt seg i motsatt retning. Foto: NTB Scanpix
FEIL RETNING: De troende som jevnlig har besøkt en moské i Tyrkia har vendt seg i feil retning hver gang de har gjennomført en bønn i de siste 37 årene. I stedet for å vende seg mot Mekka, som vist på bildet, har de vendt seg i motsatt retning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Muslimer ba i feil retning

I nesten 40 år har en kritisk feil lurt muslimene til å be i feil retning

- Vi har forklart situasjonen.

De troende som jevnlig har besøkt en moské i Tyrkia har vendt seg i feil retning hver gang de har gjennomført en bønn i de siste 37 åra.

Det var imamen Isa Kaya som skal ha oppdaget den kritiske feilen, melder The Independent.

Feil retning

Moskeen, som ligger i Sugören, i Tyrkias vestlige provins, hadde en feil i konstruksjonen som førte til at troende muslimer som kom til moskeen for å be, ba i feil retning. Mens de trodde de var vendt mot Mekka, var de i virkeligheten vendt 33 grader i feil retning.

Isa Kaya skal ha kommet på sporet av at noe ikke stemte da han hørte et rykte blant de andre muslimene om at alteret i moskeen, kalt mihrab, egentlig ikke viste retningen mot Mekka.

Kaya forhørte seg da med lokale islamske lovmenn, kalt muftier, og fikk bekreftet at alteret hadde blitt plassert feil da moskeen ble bygget i 1981.

I stedet for å rive ned alteret med det samme, bestemte Kaya seg for å lage piler av hvit teip for å peke de bedende muslimene i riktig retning når de kom for å be.

- Vi har forklart situasjonen for trossamfunnet, og de fleste har reagert positivt på den midlertidige løsningen vi har kommet fram til, forteller Kaya ifølge avisa.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang retningen til Mekka har skapt hodebry og problemer for muslimene.

I 2010 ble millioner av muslimer rammet da en rekke islamske lovmenn i Indonesia rådet muslimene til å be mot Somalia, og ikke den hellige byen Mekka.

Etter en omfattende undersøkelse med eksperter på astronomi fant de ut at innbyggerne hadde vendt seg mot den sørlige delen av Somalia og Kenya.

Deretter begynte de bedende muslimene å vende seg mot nordvest, for å finne den riktige retningen til Mekka igjen.

Ifølge The Guardian skal også halvparten av landets moskeer peke feil vei.