Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I Norge er ikke al-Qaida en god sak

Politikere bekymret etter det ble kjent at PST mener bøssebærere samler penger til norske al-Qaida-krigere.

 - SVÆRT ALVORLIG:  Det sier SV-leder Audun Lybakken om at PST mener penger som samles inn på Grønland i Oslo går til finansiering av nordmenns reiser og opphold i Syria. (Fra toppen: Jan Bøhler (Ap), Audun Lysbakken (Sv) og André Oktay Dahl (H). Foto: Dagbladet/Scanpix
- SVÆRT ALVORLIG: Det sier SV-leder Audun Lybakken om at PST mener penger som samles inn på Grønland i Oslo går til finansiering av nordmenns reiser og opphold i Syria. (Fra toppen: Jan Bøhler (Ap), Audun Lysbakken (Sv) og André Oktay Dahl (H). Foto: Dagbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder i Politiets sikkerhetstjeneste PST bekrefter overfor Dagbladet at islamister åpenlyst samler inn penger for å finansiere reiser og opphold for nordmenn som kjemper sammen med terrornettverket al-Qaida i Syria.

Flere millioner kroner skal være sendt ut av landet med hemmelige kurerer.

SV-leder Audun Lysbakken skriver i en epost til Dagbladet at dette er noe han ser «svært alvorlig på, hvis dette stemmer».

- Jeg er bekymret for fremveksten av et ekstremt islamistisk miljø i Norge, noe jeg også har pekt på tidligere. Jeg mener det er nødvendig å være på vakt overfor holdninger den type miljøer representerer.

- Sjekk om de er registrerte Lysbakken mener det er legitimt og bra å ville hjelpe folk i Syria som lider, men mener det bør skje gjennom etablerte hjelpeorganisasjoner.

- Jeg vil oppfordre folk til å sjekke at innsamlere er registrerte, slik seriøse innsamlere skal være, skriver Lysbakken.

Ap-politiker i Justiskomiteen Jan Bøhler deler Lysbakkens bekymring.

- Vi ser en gruppering med ganske organisert virksomhet og som det er all grunn til å ligge tett på, sier Bøhler.

Behov for forebygging Han peker på at det finnes hjemler i lovverket for å stoppe virksomheten.

- Hvis pengene smugles ut har man jo rett til å stoppe dem. Det er viktig at PST og politiet jobber med å finne ut av hvordan pengene går ut av landet og hvilke grupper disse pengene går til finansiering av. Terrorfinansiering er ulovlig i Norge.

Et annet medlem i justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl, mener Dagbladets sak viser behovet for mer forebyggende tiltak i ekstremistiske miljøer.

- Dette er et spørsmål om lojalitet og moral og om å ha respekt for det samfunnet man bor i. Denne saken viser behovet for forebygging slik at dette ikke bygger på misforståelsen om at dette er en god sak. I Norge er ikke al-Qaida en god sak, sier Dahl, som forutsetter at politiet og påtalemyndigheten vurderer lovligheten av slike pengeinnsamlinger.