I Norge godtar nesten ingen at barna deres undersøkes for kjønnslemlestelse

- Vanskelig å vite omfanget, sier forsker.

UKJENT OMFANG: I Norge vet vi ikke hvor mange jenter som er kjønnslemlestet fordi dette ikke blir undersøkt, forteller forsker Inger-Lise Lien i Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress.Foto: NKVTS
UKJENT OMFANG: I Norge vet vi ikke hvor mange jenter som er kjønnslemlestet fordi dette ikke blir undersøkt, forteller forsker Inger-Lise Lien i Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress.Foto: NKVTS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Det er vanskelig å vite omfanget av kjønnslemlestelser i Norge fordi dette ikke blir undersøkt, sier forsker Inger-Lise Lien ved Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress (NKVTS).

Tidligere i dag ble det kjent at samtlige 30 jenter i en skoleklasse i Norrköping i Sverige viser seg å være kjønnslemlestet.

Det var skolehelsetjenesten som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen, skriver Norrköpings Tidningar.

Skolehelsetjenesten i Norrköping bekrefter overfor avisa at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene.

Blir ikke undersøkt Frp reiste i sin tid forslag om at det skulle innføres obligatoriske undersøkelser av kjønnslemlestelse i Norge, men dette ble vurdert til å være en utilbørlig inngripen i privatlivets fred.

Som et kompromiss, innkaller nå skolehelsetjenesten barn fra land hvor kjønnslemlestelse er vanlig til en frivillig samtale i første, femte og åttende klasse. Deretter får de tilbud om frivillig undersøkelse.

- Av 200 som fikk tilbud om samtale og frivillige undersøkelser under innfasingen av tiltaket, var det bare tre prosent som takket ja til undersøkelse. Og blant disse er det ingen som er kjønnslemlestet, sier Inger-Lise Lien.

Sammen med kolleger skrev hun nylig  en kronikk i Aftenposten hvor forskerne reiser spørsmål om vi kan være sikre på at jenter ikke blir kjønnslemlestet etter flytting til Norge.

30000 berørte i Norge Lien viser også til en ny rapport fra Damwad og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress som estimerer at det i Norge bor omkring 30 000 jenter og kvinner som er berørt av denne tematikken. Over 17 000 av disse antar forskerne at ble kjønnslemlestet før de kom til Norge.

- Mange lider av helseplager etter kjønnslemlestelse, så dette er ikke et lite problem, sier Inger-Lise Lien.
?
I enkelte kommuner har det vist seg at det har vært noe motstand mot undersøkelser og samtaler om kjønnslemlestlese. Andre kommuner har jobbet effektivt og motivert.

- Flere betrakter kjønnslemlestelse som et marginalt problem. Det er også en utfordring at temaet ikke helt ses som et separat problem, men i sammenheng med tvangsekteskap, som gjerne får hovedfokuset. Da kan kjønnslemlestelse lett bli oversett som problemfelt?, sier Lien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer