Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samuel er naboen til Hydro i Amazonas:

- I Norge ser dere bare glansbildet. Det er vi som vet hvordan det egentlig er

Samuel (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid.

RASER: Samuel dos Santos Amorim (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid. Foto: Nina Hansen
RASER: Samuel dos Santos Amorim (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da vi fant ut at det var norsk kapital og et norsk selskap som hadde gått inn, fikk vi et slags håp, sier Samuel dos Santos Amorim (22).

- Vi håpet at det skulle bli bedring, med bærekraftige investeringer som kunne komme lokalbefolkningen til gode. Men jeg vil si det har blitt verre etter at Hydro kom inn. Vi fikk løfter om prosjekter og midler til lokalsamfunnet, men ingenting har skjedd.

22-åringen fra Barcarena i Amazonas møtte Dagbladet for to uker siden. I dag kom nyheten om at Hydro stenger sitt kontroversielle aluminiumsanlegg Alunorte i Amazonas. Samuel dos Santos Amorim bodde med familien sin en kilometer fra lekkasjene fra det store industrianlegget i Barcarena, som skal ha forpestet det lokale drikkevannet.

UTSLIPP: Kraftig regn i februar var starten på problemene for Hydro i Barcarena. Foto: Reuters / NTB scanpix
UTSLIPP: Kraftig regn i februar var starten på problemene for Hydro i Barcarena. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Giftlukt

- Det er viktig å forstå at dette er noe som har pågått over flere år. Det som skjedde i februar fikk oppmerksomhet bare fordi det er valg i Brasil i år, sier 22-åringen til Dagbladet.

- Hydro har påvirket hele levemåten. Hydro har gjort så vi ikke kan plante i jorda, svømme i elva eller spise fisk fra elva. Fisken er forgiftet. Så kan du spørre - hvordan vet vi det? Vi skar opp en fisk - du kjenner en parfymeaktig giftlukt. Det stinker kjemikalier av fisken.

- Hva er viktigst for deg og familien oppi dette?

- For vår familie gjelder det å gjenopprette identiteten. Tidligere kunne vi leve av elva, dyrke og plante på vår egen jord og leve av det. Det går ikke lenger. Hvis vi planter et epletre nå, så vokser det ikke. Det er bare ett eksempel. Jorda er udyrkbar. Vi som lever tradisjonelt ønsker å gjenopprette vår identitet som urfolk.

PR-provokasjon

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte, rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer, hvorpå Hydros anlegg skal ha stått bak skadelige lekkasjer. Etter de første meldingene om skadelige utslipp har Hydro jobbet hardt med å etablere et annet syn på saken. I dagens børsmelding hevdet selskapet at det ble gjennomført både interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet

Dette PR-arbeidet har provosert Amorim kraftig, fortalte han Dagbladet:

- Den største feilen Hydro gjorde var ikke å ta på seg ansvaret, og ta skylda for det som skjedde. Det finnes flere måter de kan gjenopprette tilliten på. De kan rense elva, finne tiltak for å få jorda fruktbar igjen. Sørge for at de vedtakene som gjelder lokalsamfunnet, kommer til etter en prosess der lokalsamfunnet får delta. Altfor ofte år vi vedtak tredd ned over hodene våre. Det er viktig med synlig og tydelig deltakelse i prosessene som pågår.

Nå har imidlertid Hydro valgt å stenge anlegget midlertidig.

Trusler

Hydros tilstedeværelse påvirket også sikkerhetssituasjonen i området, ifølge flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med. Dagbladet er kjent med at flere navngitte aktivister i området har mottatt trusler fordi de har protestert mot Hydros anlegg og virksomhet. Ingen anklager Hydro for å stå bak trusler mot lokale aktivister. Men 22-åringen sier:

- Det er ikke sånn at Hydro har kommet med direkte trusler mot noen i lokalsamfunnet. Men det er mange som utnytter situasjonen og som ikke liker at vi protesterer mot Hydro. Da blir det en konflikt mellom Hydro og lokalsamfunnet. Det er i forbindelse med dette at det har skjedd trusler og at vi må gå rundt og være redde. Vi er redde fordi vi har protestert mot Hydro.

- Hvem står bak?

- Jeg kan ikke si spesifikt hvem det er, men trusselnivået øker hver gang vi protesterer mot noe. Folk som er knyttet til Hydro blir støtt og engstelige over at vi demonstrerer. Det går da igjen utover oss. Her i Norge ser dere bare glansbildet, dere får høre at alt Hydro gjør er bra for Barcarena. Det er bare vi som bor der som vet hvordan det egentlig er.

INFORMASJONSDIREKTØR: Halvor Molland. Foto: Hydro
INFORMASJONSDIREKTØR: Halvor Molland. Foto: Hydro Vis mer

Selvkritikk

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier selskapet tar selvkritikk på hvordan de har jobbet mot lokalbefolkningen i Barcarena.

- Vi kan ikke innrømme et skadelig utslipp vi ikke har hatt. Både interne og eksterne undersøkelse har bekreftet at det ikke har vært utslipp fra rørslamdeponiene, og at de ulisensierte utslippene av regnvann fra industriområdet ikke har hatt noe langvarig konsekvens. Men vi er enige i at Hydro kunne ha gjort mer mot lokalsamfunnet etter at vi tok over i 2011. Og at vi kunne hatt en bedre dialog med lokalsamfunnet rundt anlegget - på samme måte som vi har andre områder i verden der vi opererer, sier Molland til Dagbladet.

Han sier selskapet har etablert en stiftelse, Sustainable Barcarena Initiative, for å bedre forholdet til lokalbefolkningen.

- Denne stiftelsen er uavhengig av Hydro. Vi ønsker at lokalbefolkningen skal være med og påvirke utviklingen av lokalsamfunnet rundt anlegget, sier Molland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!