Samuel er naboen til Hydro i Amazonas:

- I Norge ser dere bare glansbildet. Det er vi som vet hvordan det egentlig er

Samuel (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid.

RASER: Samuel dos Santos Amorim (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid. Foto: Nina Hansen
RASER: Samuel dos Santos Amorim (22) lever en kilometer fra Hydros anlegg i Amazonas. Han mener den norske industrigiganten har ødelagt for familien, og raser mot selskapets PR-arbeid. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Da vi fant ut at det var norsk kapital og et norsk selskap som hadde gått inn, fikk vi et slags håp, sier Samuel dos Santos Amorim (22).

- Vi håpet at det skulle bli bedring, med bærekraftige investeringer som kunne komme lokalbefolkningen til gode. Men jeg vil si det har blitt verre etter at Hydro kom inn. Vi fikk løfter om prosjekter og midler til lokalsamfunnet, men ingenting har skjedd.

22-åringen fra Barcarena i Amazonas møtte Dagbladet for to uker siden. I dag kom nyheten om at Hydro stenger sitt kontroversielle aluminiumsanlegg Alunorte i Amazonas. Samuel dos Santos Amorim bodde med familien sin en kilometer fra lekkasjene fra det store industrianlegget i Barcarena, som skal ha forpestet det lokale drikkevannet.

- Giftlukt

- Det er viktig å forstå at dette er noe som har pågått over flere år. Det som skjedde i februar fikk oppmerksomhet bare fordi det er valg i Brasil i år, sier 22-åringen til Dagbladet.

- Hydro har påvirket hele levemåten. Hydro har gjort så vi ikke kan plante i jorda, svømme i elva eller spise fisk fra elva. Fisken er forgiftet. Så kan du spørre - hvordan vet vi det? Vi skar opp en fisk - du kjenner en parfymeaktig giftlukt. Det stinker kjemikalier av fisken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer