«I Norse støtter vi George Bush»

De er presidentens norske naboer i Texas, og stiller seg samlet bak krigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORSE I TEXAS (Dagbladet): Pionerutvandreren Cleng Peerson førte tipp-tipp-foreldrene deres hit. Bush er nykommer i nabolaget. Det er derfor naturlig at Peerson har den høyeste gravsteinen på kirkegården foran Our Saviors Lutheran Church. Graven er nå utstyrt med en plakett som ble avduket da kong Olav besøkte Norse i 1982.

Norse ligger i Texas, ikke langt fra ranchen til president George Bush, som nå bare kalles hans Hvite hus i vest. Slik blir de norskættede rancherne i Norse presidentens naboer.

Byfolk fra Dallas og Waco har begynt å følge i presidentens fotspor og kjøper opp eiendommer i åsene her. Noen av dem drar hit ut med småfly. Det kan skape problemer når de glemmer å sjekke om Bush er på et av sine besøk med Tony Blair eller Vladimir Putin. Pastor Beverly Blackman forteller om noen nykommere som trodde de ble skutt ned da ett av jagerflyene skjøt varselskudd mot småflyet de fløy i.

Rettferdig krig

- Vi er faste og forent i støtten til president Bush, sier pastor Blackman. Hun ble den første kvinnelige presten i kirka da hun kom til Norse for tre år siden.

- Martin Luther talte om rettferdig krig, men vi liker ikke nødvendigvis å se krigen på fjernsyn. Det blir litt morbid, sier hun.

Amerikas ryggrad

Pastoren har støttet krigen fra prekestolen. Hun finner manuskriptet i en av papirbunkene inne på det hyggelige, men nokså overlessede prestekontoret. Hun leser fra prekenmanuskriptet sitt: «Vi ber om at Gud vil hjelpe oss til å formidle vårt hederlige mål, som er å fjerne det onde som vil skade uskyldige mennesker i vår verden, og følgelig skade det tempel som er Kristi hellige legeme. Gud, stå oss bi i denne avgjørende tid i verdenshistorien.»

Det er dette menigheten i presidentens nabolag slutter seg til. Helt og fullt og uten tvil.

- Vi liker ikke krig, sier Audrey Pierson, etterkommer i rett linje fra de første norske nybyggerne. Både forfedrene hennes og ektemannens er begravet på kirkegården, like ved graven til Cleng Peerson.

- Vi støtter presidenten i denne krigen fordi den er blitt nødvendig. Og vi står sammen. Her bryter ingen ut.

- Flere av oss har ektemenn som deltok i den andre verdenskrigen. Vi er patrioter, sier Clara Dee Bronstad.

Norsk hovedstad

Vårt uanmeldte besøk i kirka bryter inn i kvinnenes bibelmøte. De sitter rundt et stort bord i forsamlingssalen i sidebygningen til den røde teglsteinskirka. Anlegget er ikke store greiene, og det er langt mellom husene i det småkuperte terrenget. De norske nybyggerne laget ikke landsbyer med jorder rundt. Hver av dem satte bo for seg selv med flest mulig steinkast over til naboen.

- Jeg har problemer i forhold til alle dem som protesterer mot denne krigen. Vi bør gi vår fulle støtte til soldatene, sier Patsy Lund.

Misfornøyde kan dra

Elma Eggen White er aller tøffest mot krigsmotstanderne:

- De har rett til å si sin mening. Men våre soldater er der borte for å forsvare nettopp denne retten, sier hun, og føyer til at motstanderne derfor burde støtte soldatene.

- Det finnes alltid en åpen grense, og er de ikke fornøyd med hvordan vi har det her, kan de dra andre steder, sier hun kontant.

BUSH-VENNER: Patriotismen råder i Norse. Det gjelder også for bibelgruppa hvor de fleste har norske røtter: Florence Freeman (fra venstre), Velma Eggen White, Doris Dahl, Frances Homerstad, Audrey Pierson, pastor Beverly Blackman, Patsy Lund, Dora Smith og Nancy Pitts.