Kina i Sør-Kinahavet

I november visste «ingen» hva Kinas mystiske sekskanter var. Nå skaper nye svar økt spenning

- Bygger betydelige forsvarskapasiteter.

NYE KONSTRUKSJONER: Satelittbilder tatt av CSIS Asia Maritime Transparency Initiative viser angivelig luftvernmissiler nærforsvarssystemer (CIWS) på den kunstige øya Subi Reef i Sør-Kinahavet. Bildet ble tatt i slutten av november, men ble først frigitt 13. desember. Foto: CSIS/AMTI / NTB Scanpix
NYE KONSTRUKSJONER: Satelittbilder tatt av CSIS Asia Maritime Transparency Initiative viser angivelig luftvernmissiler nærforsvarssystemer (CIWS) på den kunstige øya Subi Reef i Sør-Kinahavet. Bildet ble tatt i slutten av november, men ble først frigitt 13. desember. Foto: CSIS/AMTI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det ser ut til at Kina har bygd betydelige kapasiteter innenfor punktforsvar, deriblant store luftvernmissiler og nærforsvarssystemer (CIWS), konkluderer den amerikanske tenketanken Asian Maritime Transparency Initiative (AMTI).

I august publiserte AMTI bilder fra det øygruppa Spratly i Sør-Kinahavet, men da var byggeprosessen kommet kortere, og i november klødde forskerne seg fortsatt i hodet over hva de uidentifiserte heksagonale figurene kunne være.

Internasjonale eksperter spekulerte i om konstruksjonene kunne være såkalte «SAM sites», altså utskytningsramper for luftvernmissiler.

Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen og NUPI trodde derimot det kunne være snakk om både luftvernmissiler og antiskipsmissiler - altså ikke bare «SAM», som står for «surface-to-air missiles».

Forsvar mot USA

Nå ser det ut til at Ulriksen hadde rett.

AMTI mener nå at strukturene på Fiery Cross, Mischief og Subi Reefs, som de begynte å overvåke i sommer, er en videreutvikling av de mindre nærforsvarssystemene som allerede er bygd på øyene Gaven, Hughes, Johnson, og Cuarteron.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer