REFSET DE RØDE: Solveig Horne var blant de rødgrønnes tøffeste kritikere på barnevernssaker da hun satt på Stortinget. I regjering har hun ikke lykkes øke bevilgningene til barnevernet nevneverdig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REFSET DE RØDE: Solveig Horne var blant de rødgrønnes tøffeste kritikere på barnevernssaker da hun satt på Stortinget. I regjering har hun ikke lykkes øke bevilgningene til barnevernet nevneverdig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I opposisjon syntes ikke Horne 580 nye millioner var nok for å styrke kommunalt barnevern. I regjering har hun skaffet 120 millioner

- Penger er ikke alt, sier Horne, og minner om at regjeringa har styrket andre deler av barnevernet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En rapport fra Helsetilsynet tegnet tirsdag et dystert bilde av norsk barnevern, og refset spesielt barnevernets evne til å behandle bekymringsmeldinger.

Som opposisjonspolitiker kritiserte nåværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) gjentatte ganger den rødgrønne regjeringa og statsråd Audun Lysbakken (SV) for ikke å bruke nok penger på barnevern, selv om Barnevernsløftet sikret kommunalt barnevern 580 ekstra millioner kroner fra 2011 til 2014. Summen tilsvarer omtrent 1000 nye stillinger.

Fasiten for Horne, etter snart fire år som statsråd, er til sammenligning en økning på snaue 120 millioner kroner til kommunalt barnevern. Det viser en gjennomgang av regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Jeg har vært glad for den satsinga jeg har fått i statsbudsjettene, sier Horne til Dagbladet.

- Penger er ikke alt

Hun presiserer at regjeringa har opprettholdt Barnevernsløftet fra 2011, og hevder at de borgerlige samtidig har styrket barnevernet på andre vis enn å gi penger til kommunalt barnevern.

- Det har ikke vært viktig for meg å vise til kroner og øre. Selvfølgelig vil man alltid ha mer i budsjettforhandlingene, men vi har fått penger til det som er viktig.

- Du satt jo på Stortinget og sa en økning på 580 mill. ikke var nok. Fikk du en overraskelse da du kom i regjering og så hvordan ting hang sammen?

- Nei. Jeg er glad Lysbakken fikk til Barnevernsløftet, som vi har videreført og styrket. Barnevern handler ikke bare om stillinger, men også om andre viktige tiltak. Penger er ikke alt.

Kritikk i opposisjon

I 2010 sto Horne blant annet bak en storstilt opptrappingsmelding for Barnevernet. I flere intervjuer, som med VG i 2013, krevde hun mer penger fra de rødgrønne.

«Barn lider og får ikke den hjelpen de trenger», sa Horne den gang, bare måneder før hun selv ble bestyrer for barnevernspolitikken i landet.

Fire år senere har statsråd Horne altså ikke kommet i nærheten av økninga fra den rødgrønne regjeringstida. Horne svarer ved å si at tallene ikke forteller hele sannheten, ettersom norske kommuner har fått langt bedre økonomi i løpet av den borgerlige styringstida. Siden kommunene styrer barnevernet, er barnevernet også styrket, argumenterer hun.

- Kommunenes økonomiske resultat var i 2015 det beste på 10 år, og tallene for 2016 blir trolig enda bedre. Det kommer av en stor satsing på bedre kommuneøkonomi fra regjeringen.

- Kjeftet mest

Audun Lysbakken minnes kritikken fra opposisjons-Horne som «ustanselig og knallhard». Derfor synes den tidligere barne- og likestillingsministeren det er «trist å se» hva Horne har fått til i hans gamle jobb.

- Hun var en av dem som kjeftet mest på meg i Stortinget. Hun sa det var behov for enda mer penger til Barnevernet enn de 580 millionene vi ekstra vi satt til side, minnes Lysbakken.

Ifølge SV-lederen er det nå klokkeklart at den borgerlige regjeringa ikke prioriterer barnevern.

- Når det kommer til stykket, så prioriterer ikke Frp barnevern. Regjeringa har satt en nesten uslåelig rekord i oljepengebruk, men pengene går til skattekutt og asfalt. Nå sitter Frp i posisjon og de gjør ingenting for å bedre barnevern, men bare skylder på kommunene. Vi som samfunn har ikke råd til å svikte barna våre, sier han.

Knusende dom

Mandag kom Helsetilsynet med en knusende rapport over nettopp en slik svikt i barnevernet, da vedrørerende håndtering av bekymringsmeldinger. Ifølge tilsynet gjør barnevernet gjentatte ganger feil i håndteringen av bekymringsmeldinger, og Lysbakken mener rapporten må få «alarmklokkene til å kime i regjeringa».

BEKYMRET: Lysbakken fikk kjeft av Horne da han var statsråd, men synes hun var levert dårlig etter hun tok over hans gamle jobb. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
BEKYMRET: Lysbakken fikk kjeft av Horne da han var statsråd, men synes hun var levert dårlig etter hun tok over hans gamle jobb. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

«Vi har i dette tilsynet sett at meldinger til barnevernet om barn som lever med omsorgssvikt ble henlagt. Barn som skulle hatt hjelp fikk det ikke. Bekymringen ble lagt i skuffen», konkluderer Helsetilsynet.

- Lysbakken husker deg som tøff i opposisjon. Har du sviktet barna når du fikk makta i hendene?

- Nei. Regjeringa har satt i gang flere tiltak for å gjøre barnevernet bedre. Om kort tid legger vi fram en barnevernsreform med et stort kvalitets- og kompetanseløft for barnevernet. Vi har også lagt fram en fosterhjemsmelding, fått nytt forslag til barnevernlov og gitt i oppdrag til Helsetilsynet å gjennomgå over 100 barnevernssaker.

Audun Lysbakken på sin side mener Hornes regnskap ikke holder mål.

- Det er i alle fall ingen i Kommune-Norge som kjenner seg igjen i bildet Horne maler når hun sier kommunene har fått så mye penger. Skal vi sikre at barnevernet styrkes, så må pengene øremerkes. Det vet vi, og det var Frp helt enig i da de satt i opposisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer