I opposisjon til opposisjonsvitenskapen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INNVANDRING: Thomas Hylland Eriksen viser i Dagbladet 9. mai hvorfor behovet for intellektuell nytenkning rundt det flerkulturelle Norge er akutt. Professorens presise karakteristikk av norsk innvandringsforsknings «minoritetsfokus» må forstås mot to svært ulike, men beslektede, idéhistoriske fenomener: Framveksten av maktkritiske «opposisjonsvitenskaper» i norsk samfunnsfag etter krigen og den postkoloniale vendingen i humaniora på 1970-80-tallet. Fellesnevneren for begge retningene var å kritisere ideen om «normalitet» og «naturlighet». Hadde ikke dette blitt brukt til å holde «de andre» nede og konsolidere hvite heteroseksuelle menns makt? Utvilsomt.

Med årene har opposisjonsvitenskapene fått noe lattervekkende og utdatert over seg. Satt på spissen: Kriminologien kan ikke forklare hvorfor stefedre dreper barna sine oftere enn biologiske fedre, kjønnsforskerne kan vanskelig forklare hvorfor 28% av homofile menn (og 0% av lesbiske kvinner) i pre-hiv San Francisco hadde over 1000 seksualpartnere. Edward Saids etterfølgere kritiserer beskrivelsene av arabere som irrasjonelle og ærbare. Men de kan ikke forklare hvorfor æreskulturen har oppstått og blitt videreført i nettopp Midtøsten og Sentral-Asia. Tvert imot har hans kritikk av det «vestlige blikket» fungert bedøvende for norske innvandringsforskere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer