INNTIL: Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet med minister Ine Eriksen Søreide (H) er uenige om en ordlyd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INNTIL: Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet med minister Ine Eriksen Søreide (H) er uenige om en ordlyd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

I ordkløveri om forsvarsmilliarder

Norge skal anskaffe inntil 52 nye kampfly, men i utkastet til langtidsplan for Forsvaret har statsråden droppet ordet «inntil». Det kan bety en forskjell på flere milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev fra Finansdepartementet til Forsvarsdepartementet beskyldes sistnevnte for å gå «noe langt i endelig å fastlegge antall kampfly til 52», skriver Dagens Næringsliv, som har fått tilgang til brevet. Finansdepartementet mener regjeringens tidligere vedtak ikke gir grunnlag for å gå så langt.

Med en anskaffelseskostnad på 1 milliard kroner per fly, kan det ligge mange budsjettkroner i slike språklige justeringer. I tillegg er det politisk uenighet om hvorvidt det endelige antallet bør være 52.

- Vi ønsker oss færre nye jagerfly. Venstre er ikke begeistret dersom statsråd Ine Eriksen Søreide vil binde Norge til å kjøpe 52 jagerfly, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Astrid Aarhus Byrknes i KrF sier hennes parti ikke har gjort noe vedtak om antall.

Aps Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, håper forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vinner fram i diskusjonen om finansieringen av Forsvaret. Samtidig er hun ikke overrasket over at Finansdepartementet kommer med innvendinger.

- Deres jobb er å stille kritiske spørsmål.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram