VINNER I ULIKE BYDELER:  Fabian Stang og Raymond Johansen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VINNER I ULIKE BYDELER: Fabian Stang og Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

I Oslo kommune var det et jevnt valg, men i de ulike bydelene er sannheten en helt annen

Slik har det alltid vært, sier valgforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samlet sett vant Arbeiderpartiet valget i Oslo, med 32 prosent oppslutning. Hakk i hæl kommer Høyre med 31,8 prosent oppslutning. Dette er en tilbakegang for både Ap og Høyre sammenliknet med forrige kommunevalg.

Men innad de ulike bydelene i Oslo er ikke resultatet like jevnt. Tvert imot, faktisk.

Høyreseier i vest I bydel Vestre Aker fikk Høyre en oppslutning på 55,8 prosent, og Arbeiderpartiet bare 16,4.

Dette er likevel en nedgang for Høyre i bydelen med 4,4 prosentpoeng, og en økning for Ap med 0,4 prosentpoeng. Miljøpartiet de Grønne er partiet i bydelen som har økt mest. Partiet får 6,2 prosent oppslutning, som er en oppgang på 4,6 prosentpoeng siden forrige valg.

På bydelens valglokale på Svendstuen skole fikk Høyre nesten 70 prosent (69,8) av stemmene, ifølge de siste opptellingene. Arbeiderpartiet fikk her bare 8,6.

Ap-seier i øst I bydel Alna er det omvendt. Samlet sett stikker Arbeiderpartiet her av med 50,7 prosent oppslutning og en soleklar seier. Høyre får 19,6 prosent av stemmene i bydelen.

På valglokalet på Gran skole er forskjellene enda større: Ap får 62 prosent av stemmene, og Høyre bare 13,8.

Se det siste resultatet her.

- Alltid vært sånn At forskjellene er så store fra bydel til bydel er ingen overraskelse. Slik har det alltid vært påpeker valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

I Oslo kommune var det et jevnt valg, men i de ulike bydelene er sannheten en helt annen

- Historisk sett er det er klart store forskjeller mellom øst og vest. Politikken er tydelig blokkdelt, og skillene innad i byen er nok større enn i byer i resten av landet forøvrig. Bydelene på østkanten har alltid vært Arbeiderpartiets kjerneområdet, sier Bergh til Dagbladet.

- Hvorfor er det sånn?

- Skillene henger sammen med innbyggernes sosioøkonomisk bakgrunn. Historiske og kulturelle forskjeller i Oslo henger igjen egentlig helt siden demokratiet ble innført og arbeiderne bodde på østkanten og middelklassen på vestkanten, sier Bergh, som tilføyer at han tror velgerne er «mer opptatt av større saker enn hva som kan være gunstig for egen lommebok».

VALGFORSKER: Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
VALGFORSKER: Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Vis mer