I over 30 år har Danmark og Canada «kriget» om denne lille øya

«Whiskey-krigen».

HANS Ø: Den har ikke vært en del av det storpolitiske bildet, men i over 30 år har Canada og Danmark vært uenige om hvem Hans Ø faktisk tilhører. Foto: Wikimedia Commons
HANS Ø: Den har ikke vært en del av det storpolitiske bildet, men i over 30 år har Canada og Danmark vært uenige om hvem Hans Ø faktisk tilhører. Foto: Wikimedia CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens stadig mer globaliserte verdensbilde, er det ingen mangel på territorielle konflikter. Krim, Taiwan, Spratly-øyene - eksemplene er mange.

Det er derimot ikke slik at alle disse disputtene hører hjemme på den storpolitiske arenaen. Det gjelder blant annet for den lille kalksteinsklippen Hans Ø. Det skriver kanadiske CBC.

1,3 kvadratkilometer Helt siden 1973 har det vært strid om den lille øya som ligger i Kennedykanalen mellom nordvestsiden av Grønland og den kanadiske Ellesmereøya.

Med et beskjedent areal på 1,3 kvadratkilometer og mildt sagt begrensede ankomstmulighter, er det vanskelig å se hva som skulle være kimen til en slik konflikt, men alt handler om nettopp den geografiske beliggenheten.

Finner man frem briller, lupe og kanskje til og med et mikroskop, oppdager man at øya ligger midt på den maritime grensa mellom de tolandene, og i 1973 ble geologer og hydrografer enige om å være uenige om hvem øya tilhører.

«Whiskey-krig» Det er dette som er bakteppet for et nytt forslag fra en rekke arktiske eksperter fra begge landene. De mener det mest hensiktsmessige er at de deler øya seg imellom som en timeshare-leilighet. De deler på administrasjonen, og begge kan gjøre besøk der (dersom de skulle ønske det).

DER INGEN SKULLE TRU...: Den 1,3 kvadratkilometer store øya ligger i Kennedykanalen mellom Grønland og Ellesmereøya. Foto: Google Maps
DER INGEN SKULLE TRU...: Den 1,3 kvadratkilometer store øya ligger i Kennedykanalen mellom Grønland og Ellesmereøya. Foto: Google Maps Vis mer

- Det vil løse en langvarig konflikt. I utgangspunktet er den uviktig, men den har et potensial, om enn lite, til å skape friksjoner i framtiden, sier Michael Byers, som er jussprofessor ved Universitetet i British Columbia.

Han forteller videre at begge land sender militærstyrker til området, og at de da benytter anledningen til å ta ned naboens flagg.

Det er dog slik at dette ikke er videre ondsinnet da de også legger igjen en flaske brennevin til neste gang det andre landet gjør en visitt. Denne tradisjonen, siden døpt «Whiskey-krigen», startet da den danske Grønlandsministeren i 1984 la igjen en flaske schnaps og et skilt der det sto «Velkommen til den danske øya». Det skriver World Atlas.

Konflikt Konflikten var på sitt «mest spente» sommeren 2005 dan kanadiske forsvarsministeren Bill Graham gjestet Hans Ø som en symbolsk gest.

Dette framprovoserte igjen en artikkel fra den danske ambassadøren i Canada, og ikke lenge etterpå satte krysseren HDMS Tulugaq kurs for øya.

Heldigvis eskalerte aldri konflikten ytterligere, og i september samme år kunne BT slå fast at «øy-farsen» var over. I alle fall for denne gang.