Oslo 20130418. Jonas Gahr Støre snakker om sin tale til landsmøtet.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130418. Jonas Gahr Støre snakker om sin tale til landsmøtet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- I over 30 år har høyresida systematisk snakket ned fellesskapsløsninger

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot Erna Solberg og Siv Jensens markedstenkning og nedrakking av det offentlige helsevesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseministeren vil ikke lenger stå med bøyd hode på vegne av helsevesenet, men snakke det opp.

- I over 30 år har høyresida systematisk snakket ned fellesskapsløsninger. En mangel eller svakhet i det offentlige ble til et argument for privatisering. Margaret Thatchers politikk symboliserte starten på denne epoken. Ronald Reagan la til at offentlig sektor ikke var løsningen, men problemet. Nå forklarer Siv Jensen at Thatcher og Reagan er hennes store politiske idoler. Det står respekt av det å ha politiske forbilder, men det er ikke den oppskriften vi trenger i helsevesenet, sier Støre til Dagbladet.

- Nytt tygdepunkt Ap har definert helse og omsorg som en av hovedsakene i valgkampen. Støre tror mange som nå sitter på gjerdet vil støtte Ap når de blir klar over hva som står på spill.

- Vi ser nå et nytt politisk tyngdepunkt mellom Høyre og Frp. Siv Jensen har sagt at når de vinner valget, blir det markedstenkning på alle nivåer. Det er ærlig sagt. De som jobber i de offentlige sykehusene må tenke gjennom at Høyre og Frp vil innføre konkurranseideologi i sykehusene, ta fra sykehusbudsjettene og gi til kommersielle klinikker. Vi vil ikke bidra til finansiering av private sykehus på bekostning av offentlige sykehus. Vi er også for at sykehusene kan kjøpe helsetjenester fra private, men det er sykehusene som skal bestemme hva de trenger å kjøpe, sier Støre.

Ap må ta selvkritikk Han mener sosialdemokratene også må ta selvkritikk for å ha flørtet med privatisering og snakket ned fellesskapsløsningene.

- Når vi har gjennomført nødvendige reformer, har vi blandet argumentene. Hver gang det er blitt påvist mangler, har vi vært for defensive og snakket ned kjerneverdiene. Nå snur dette. Vi skal ikke lenger stå med bøyd hode og unnskylde det offentlige helsevesenet. Tvert imot, vi skal være stolte og offensive. Det beste forsvaret er å gjøre det enda bedre. Vi skal rette opp feil og mangler, sier Støre.

I dag legger han fram en stortingsmelding for framtidas eldreomsorg. Snart kommer meldinga om folkehelse.

Må samarbeide - Når det gjelder eldre i framtida, er stikkordet mangfold og ressurser. Det er behov for et bredt spekter av tjenester, fra litt bistand, tidlig innsats til sykehjemsplass. Summen av brukerfokus, kvalitet og tidlig innsats er lokalsamfunnet. Det er der mennesker bor og skal få omsorg og hjelp, sier Støre.

Han vil ha tettere samarbeid mellom kommuner.

- Jeg tror ikke på tvangssammenslåing av kommuner som eneste svar, for lokal identitet og nærhet er viktig for mennesker. Kommunesammenslåing er ofte et Oslo-mantra om resten av landet. Men kravet til god helse og omsorg er den sterkeste drivkraft til tett samarbeid, slik kommuner i Hallingdal viser rundt sykestua på Ål. Vi bør derfor komme med incentiver som gjør at flere kommuner støtter hverandre og tar felles valg, sier Støre.