I over 30 år levde han i skjul. Slektsgranskingsnettside kan ha naglet ham til 12 drap og 50 voldtekter

Nå avslører politiet den oppsiktsvekkende etterforskningen.

SIKTET: 72 år gamle Joseph James DeAngelo ble tirsdag lokal tid pågrepet utenfor hjemmet sitt i Sacramento. Politiet mener det er «The Golden State killer». Foto: NTB scanpix
SIKTET: 72 år gamle Joseph James DeAngelo ble tirsdag lokal tid pågrepet utenfor hjemmet sitt i Sacramento. Politiet mener det er «The Golden State killer». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag pågrep politiet i California 72 år gamle Joseph James DeAngelo, mistenkt for å være «The Golden State killer» som begikk 12 drap, rundt 50 voldtekter og et titall innbrudd.

I over 30 år har politiet i Sacramento søkt etter mannen de har kalt både «East Area Rapist» og «Golden State Killer», en seriemorder som herjet i USA på 70- og 80-tallet. Mordgåten har vært uløst fram til nå.

I over 30 år levde han i skjul, men takket være teknologien greide politiet å spore han opp.

DNA fra slektning

Torsdag forklarte statsadvokaten i Sacramento at etterforskerne søkte etter mannen via en DNA-database for slektsforskning. På slike nettsteder kan folk lære om familiehistorien sin ved å sende inn DNA-prøver.

Det politiet gjorde var å sammenlikne DNA funnet på åstedene og DNA funnet på nettstedene, skriver Reuters.

Gjennombruddet i saken kom for bare ei uke siden, da DNA-et til en slektning av DeAngelo ble funnet i en av databasene. Dermed gikk politiet gjennom personens familietre og fulgte spor som ledet dem rett til DeAngelo.

72-åringen ble tirsdag pågrepet og siktet for to av drapene som politiet foreløpig har fått DNA-match på: Åstedet for drapene på Lyman og Charlene Smith i Ventura County i 1980. Det er ventet at siktelsen mot ham kan bli utvidet.

ETTERFORSKNING: Politiet utenfor hjemmet til den siktede 72-åringen. FOTO: NTB scanpix
ETTERFORSKNING: Politiet utenfor hjemmet til den siktede 72-åringen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Ransaket hjemmet

Ifølge politiet ble DeAngelo «meget overrasket» da han ble pågrepet utenfor hjemmet sitt i Citrus Heights i Sacramento. Der bodde han sammen med sin voksne datter og barnebarn.

Lokalavisa Sacramento Bee skriver at politiet de siste to dagene har ransaket hjemmet hans. Fredag kveld norsk tid møtte han til varetektsfengsling.

Avisa skriver at politiet leter etter «trofeer» eller suvenirer som politiet mener den siktede kan ha tatt fra hjemmene han skal ha ranet. I etterlysningen av «The Golden State killer» sto det at han skal ha stjålet penger, klokker, smykker og andre gjenstander av verdi under ran.

- Vi kommer til å være her lenge. Vi ser etter alt som kan knytte ham til lovbruddene, enten det er trofeer, våpen eller ammunisjon som har blitt bruk. Alt som kan knytte ham til lovbruddene, sier politi Scott Jones til avisa.

Stek i ovnen

Jones forteller at DeAngelo ikke har sagt noe i avhør med politiet, og når politiet har forsøkt å få kontakt med ham, skal han bare ha sett i bordet, skriver Sacramento Bee.

Da politiet pågrep mannen, skal han ha sagt at han «hadde en stek i ovnen». Det får politimannen til å reagere.

- Det er en interessant kommentar. Jeg mener, hvis det var meg, hadde jeg sagt «Hei, jeg har ikke gjort noe», ikke «Hei, jeg har en stek i ovnen», sier Scott Jones til Sacramento Bee.

Den siktede 72-åringen har tidligere vært politimann i Sacramento. Han jobbet i to forskjellige politidistrikt mellom 1973 og 1979, men fikk sparken for butikktyveri. Ifølge politiet er det svært sannsynlig at DeAngelo begikk flere av drapene mens han var ansatt i politiet. Den tidligere mannen skal også ha tjenestegjort under Vietnamkrigen.

Ranet og voldtok

En av de første sakene politiet mener «The Golden State killer» står bak, er en sak fra juni 1976. Da skal den ukjente gjerningsmannen ha brutt seg inn i et hus i Sacramento gjennom et vindu mens huseierne, en mann og en kvinne, lå og sov. Han skal deretter ha lyst med en lommelykt i ansiktene til mannen og kvinnen, før han bandt fast begge to. Den ukjente mannen skal ha ransaket hjemmet, deretter skal han voldtatt kvinnen.

En annen sak mannen er mistenkt for er fra 1978, da et par ble skutt og drept mens de gikk tur med hunden sin i Rancho Cordova, en forstad utenfor Sacramento.

- Mellom 1979 og 1981 var han involvert i flere voldtekter og drap på flere personer, inkludert par, i Sør-California. Disse ofrene ble bundet opp på samme måte som de to i Sacramento-området, og de fikk også sine hjem ransaket, skrev FBI i etterlysningen sin.

Etterlysningen er nå endret, der de skriver at de har tatt ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer