I over 40 år kriget Walter mot rettsvesenet. 83 år gammel fikk han giftsprøyta

Seriebomberen Walter Leroy Moody ble henrettet i Alabama på torsdag, som den eldste i USA i nyere tid.

TATT: Walter Leroy Moody på vei inn til en rettshøring i Georgia i 1990. Det var først i 1996 han fikk dødsstraffen for drapet på dommer Robert Vance og menneskerettighetsaktivist og advokat Robert Robinson. Foto: FBI
TATT: Walter Leroy Moody på vei inn til en rettshøring i Georgia i 1990. Det var først i 1996 han fikk dødsstraffen for drapet på dommer Robert Vance og menneskerettighetsaktivist og advokat Robert Robinson. Foto: FBI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han håpet i det lengste han skulle slippe unna giftsprøyta.

I nesten 30 år og helt til sin siste dag har Walter Leroy Moody hevdet sin uskyld.

Han mener han ble lurt i ei felle i de alvorlige forbrytelsene han er dømt for som skapte frykt og panikk i sørstatene i USA på slutten av 80-tallet.

Henrettelsen av 83-åringen, som fant sted i Alabama på torsdag, har en forhistorie som strekker seg helt tilbake til 1972.

- Ville sprenge bilforhandler

En dom fra det året snudde Moodys liv på hodet og førte til at han begynte å terrorisere rettsvesenet, ifølge dommene mot han.

HENRETTET: Walter Leroy Moody ble henrettet i Alabama på torsdag, 83 år gammel. Foto: Alabama Department of Corrections via AP/NTB Scanpix
HENRETTET: Walter Leroy Moody ble henrettet i Alabama på torsdag, 83 år gammel. Foto: Alabama Department of Corrections via AP/NTB Scanpix Vis mer

I 1972 ble han nemlig dømt til tre års fengsel for å ha vært i besittelse av ei rørbombe. Rørbomba eksploderte ved et uhell i Moodys hjem i hjemstaten hans Georgia, og kona hans ble hardt skadd. Moody skal ha planlagt å sprenge en bilforhandler han var i konflikt med på begynnelsen av 70-tallet.

Moody var utdannet advokat, men straffedommen mot ham gjorde at han ikke kunne praktisere jus. Ifølge Alabamas justisminister Steve Marshall, som avslo Moodys siste søknad om å slippe dødsstraff, var Moody desperat på å få endret dommen fra 1972 for å få praktisere jus igjen.

Krigserklæring mot domstolen

På 80-tallet forsøkte Moody for første gang å anke. Ifølge aktoratet fabrikkerte han bevis og vitnemål i ankesaken, skriver NPR.

Hans siste ankesak endte i en føderal domstol for delstatene Alabama, Florida og Georgia. De forkastet hans siste forsøk i august 1989 og opplyste at Moody forsøkte å utvikle «krigsgasser» og forberedte det han kalte en krigserklæring mot domstolen, ifølge New York Times.

Det var da han begynte å forsøke alternative metoder for å hevne seg på rettsvesenet.

Drepte advokat og dommer

Bare måneder etter at saken hans var avslått for godt, fikk dommeren i domstolen, Robert Vance, en umerket brun pakke i posten til hjemmet sitt i Alabama.

DREPT: Robert Vance ble drept av Moodys brevbombe i 1989. Foto: AP Photo/File/NTB Scanpix
DREPT: Robert Vance ble drept av Moodys brevbombe i 1989. Foto: AP Photo/File/NTB Scanpix Vis mer

Det var 16. desember og Vance åpnet pakka på kjøkkenet sitt. Pakka eksploderte umiddelbart og drepte dommeren momentant. Vances kone ble også hardt skadd i eksplosjonen.

To dager seinere skjedde nesten akkurat det samme igjen. Denne gangen var offeret Georgia-advokaten Robert Robinson.

Men bombene fortsatte. En tredje bombe ble sendt til en rettsbygning i Atlanta, men ble oppdaget og detonert av myndighetene før den rakk å skade noen. Det samme ble ei bombe som var adressert til den amerikanske borgerrettsorganisasjonen NAACP i Jacksonville i Florida.

Disse skal ha blitt sendt for å få få det til å se ut som om Ku Klux Klan sto bak.

- Mordene og seriebombingen sjokkerte USA. Hvem ville være ond nok til å sende brevbomber i høytida? skriver det føderale politiet FBI om saken på sine sider.

Bombeoppskrift på serviett

Først ante de ikke hvem som sto bak seriebombingen. Dommeren Vance var blitt drept av en rørbombe med 80 spiker. En kjemikers tegninger på en serviett ble avgjørende for at Moody havnet i politiets søkelys.

En av etterforskerne beskrev nemlig bomba til en kjemiker i byrået for Alkohol, våpen og tobakk (ATF). Kjemikeren tegnet det han fikk forklart, og tenkte umiddelbart på en liknende bombe han hadde sett i 1972. Bomba som gikk av hjemme hos Walter Leroy Moody.

- Det er Moodys bombe, sa kjemikeren.

Fikk dødsstraffen

Det tok imidlertid lang tid og en meget omfattende etterforskning før FBI fikk den nå henrettede mannen dømt. Rettssaken startet i 1991, og i juni det året fant en jury Moody skyldig i over 70 tiltalepunkter - blant annet drap og motarbeidelse av rettsvesenet - og dømte ham til livstid i fengsel.

Dødsstraff i USA

  • 31 av USAs 50 delstater har dødsstraff i lovverket. Også føderale sivile og militære lover tillater dødsstraff.
  • Fra 1972 til 1976 var all bruk av dødsstraff innstilt etter en beslutning i høyesterett, men en ny høyesterettsbeslutning åpnet for dødsstraff på visse vilkår.
  • Siden da er over 1400 personer blitt henrettet.
  • Den mest brukte henrettelsesmetoden er giftsprøyte, men også den elektriske stol, gass, skyting og henging benyttes i enkelte stater.
    Kilde: Ritzau/Death Penalty Information Center)

Saken hans var oppe i retten på delstatsnivå og føderalt nivå, og han ble i 1996 dømt til dødsstraff for forholdene. Til sammen var han dømt til sju livstidsdommer pluss 400 år i fengsel.

Under rettssaken i 1996 beskrev påtalemyndigheten Moody som en «pinlig nøyaktig feiging».

Han har hele tida nektet straffskyld og har flere ganger forsøkt å omgjøre dødsstraffen.

Et av de sentrale bevisene mot ham er imidlertid lydopptak fra da han skal ha snakket med seg selv på fengselscella.

- Nå har du drept to mennesker. Nå kan du ikke bombe mer, skal Moody ha sagt, ifølge New York Times.

- Aldri sett en slik forbryter

En av dem som var sentrale i jakten på Moody, var tidligere FBI-direktør Louis J. Freeh.

ETTERFORSKER: Louis J. Freeh, som seinere ble FBI-direktør, var sentral i etterforskningen av Moody. Foto: AP Photo/Doug Mills/NTB Scanpix
ETTERFORSKER: Louis J. Freeh, som seinere ble FBI-direktør, var sentral i etterforskningen av Moody. Foto: AP Photo/Doug Mills/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri vært borti noen som ham. Veldig smart, veldig bestemt og veldig ressurssterk. Han gjorde det til sin sak å erklære krig mot domstolen og drepe disse uskyldige menneskene. Jeg har aldri sett en forbryter som det, sier Freeh til avisa.

Først torsdag var Moodys over 45 år lange kamp mot rettsvesenet ferdig. Han ble erklært død 20.42 lokal tid torsdag kveld etter å ha fått injisert ei giftsprøyte. Moody var 83 år og dermed den eldste fangen som har blitt henrettet i USA siden dødsstraff ble gjeninnført i 1976.

- Moody har brukt mer enn tre tiår på å forsøke å unngå rettferdighet. I kveld var det over. Rettferdigheten har seiret, sier Alabamas justisminister Steve Marshall til CNN.

Moody takket nei til et siste måltid fra delstaten, og spiste i stedet to Philly cheese-sandwicher og drakk to Dr. Pepper-brus da han fikk besøk av venner og advokater i fengselet i Atmore i Alabama. Han var helt taus da han like før henrettelsen fikk spørsmål om han hadde en siste uttalelse, skriver Ap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer