Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I over et år spredte «Jihadi John» frykt. Nå har IS fått en ny britisk bøddel

I november ble bombingen av den britiske IS-bøddelen «Jihadi John» feiret. Nå presenterer IS en ny britisk propaganda-bøddel i ny video.

PROPAGANDA MOT CAMERON:  Propagandavideoene til Den islamske stat (IS) prøver å skape frykt gjennom bestialske drap. I en ny video truer gruppa statsminister David Cameron og videoen presenteres av en ny britisk IS-bøddel. Foto: Millitant video
PROPAGANDA MOT CAMERON: Propagandavideoene til Den islamske stat (IS) prøver å skape frykt gjennom bestialske drap. I en ny video truer gruppa statsminister David Cameron og videoen presenteres av en ny britisk IS-bøddel. Foto: Millitant video Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november feiret USA med sine allierte bombingen av en av IS' frontfigurer «Jihadi John», engelskmannen som hadde blitt IS' fremste bøddel og talsmann. I natt har gruppa publisert en ny henrettelsesvideo med en ny britisk bøddel.

Vidoen er til Storbritannias statsminister David Cameron. De har nå kastet seg inn i kampen mot terrorgruppa i Syria, og IS svarer som de har gjort det siste året - med brutale drap i propagandavideoer.

- Realiteten er, som David Cameron også vil se når han kommer tilbake fra ferie mandag morgen, er at IS ikke kommer til å forsvinne med det første, skriver forsvarskommentator Ewen MacAskill i The Guardian.

Ny Jihadi John «Jihadi John» het Mohammed Emwazi og var en britisk student før han ble IS-bøddel. Emwazi dukket for første gang opp i en propagandavideo fra IS i august i fjor, da han drepte den amerikanske journalisten James Foley med kniv.

Seinere var han også med i videoene som viste drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning og hjelpearbeiderne David Haines, Peter Kassig  og den japanske journalisten Kenji Goto.

Men med over 300 briter som kjemper med islamister i Syria, viser IS nå fram en ny IS-kriger.
 
- Det Cameron er skyldig i, er å ikke være ærlig om begrensingene i innsatsen til USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre så langt. Det er uansvarlig å overdrive det militæret bidraget (mot IS journ. anm.), påpeker MacAskill.

Står fortsatt sterkt IS har ikke vokst det siste året, men i Syria har de like store områder og er like sterke som de var for et år siden. I sine storbyer Raqqa og Mosul står de fortsatt fjellstøtt, selv etter Paris-angrepet og styrtingen av det russiske passasjerflyet. Ramadi har snart falt for irakiske regjeringsstyrker, men invasjonen USA varslet av hjertebyen Mosul i fjor vår, kom aldri.

TERRORENS HOVEDSETE I RAQQA:  Den syriske byen Raqqa har siden i fjor vært terrorgruppa Den islamske stat (IS) sin selvutnevnte hovedstad. Byen har blitt hardt bombet av franske og russiske styrker den siste uken, og luftangrep skal ha truffet to av gruppas hovedkvarter (i rød ring). Ifølge aktivistgruppa RIBSS traff russiske angrep også sykehuset til venstre i bildet.  Foto: Google Earth, Kilde: Raqqa is being slaughtered silently, SOHC, New York Times
TERRORENS HOVEDSETE I RAQQA: Den syriske byen Raqqa har siden i fjor vært terrorgruppa Den islamske stat (IS) sin selvutnevnte hovedstad. Byen har blitt hardt bombet av franske og russiske styrker den siste uken, og luftangrep skal ha truffet to av gruppas hovedkvarter (i rød ring). Ifølge aktivistgruppa RIBSS traff russiske angrep også sykehuset til venstre i bildet. Foto: Google Earth, Kilde: Raqqa is being slaughtered silently, SOHC, New York Times Vis mer

Militære eksperter har i lang tid understreket at krigen mot IS ikke bare kan vinnes ved hjelp av luftmakt. USA har brukt 11 millioner dollar dagen på å bombe terrorgruppa, og nå har også Tyskland, Frankrike og Storbritannia økt innsatsen, men det er ikke deres fulle styrke som settes inn mot terrorgruppa.

- USA har gått inn med begrensede militære ressurser for å svekke og stanse framgangen til IS, ikke for å knuse dem. Samtidig ønsker man å øke den militære evnen til lokale styrker, både i Syria og Irak slik at disse selv kan bekjempe ISIL, påpekte kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole i november

Tusenvis av fronter IS er en av flere hundre væpnede grupper som nå kriger i Syria. Saudi-Arabia, Russland, Iran, Tyrkia og USA har pøst inn støtte til ulike militære grupper som kjemper mot IS - og hverandre - mens den syriske borgerkrigen nå raser for femte året på rad.

Ikke bare må de flere hundre opprørsgruppene i Syria bli enige om en fredsavtale, men de som pøser penger inn for å støtte dem, må også bli enige. Det forutsetter at USA, Russland, Iran og Saudi-Arabia trekker i samme retning. Senest i helga kuttet Saudi-Arabia alle bånd til Iran, etter at Saudi-Arabia henrettet en sjiamuslismk geistlig og rasende demonstranter stormed Saudi-Arabias ambassade i Teheran. 

Les også: Dette er byene IS må tape

Uten fred, ingen IS-seier Uten fred i Syria er det vanskelig å få bekjempet IS. David Cameron har stolt presentert Storbritannias bombing av terrorgruppa i Syria. Men The Guardians forsvarsekspert kaller angrepene «nålestikk».

Den nye elleve minutter lange IS-videoen viser henrettelsen av fem personer i en trussel mot Cameron. «Den nye Jihadi John» kaller Cameron en imbisil og snakker med klar britisk aksent. På slutten av videoen dukker også et barn opp, som snakker med et hint av britisk aksent og sier at «de frafallene/vantro er der borte».

- Det er ingen ende i sikte i kampen for å bekjempe IS. Som deres siste rekrutt viser, så ser de ut til å vare en generasjon, skriver MacAskill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media