Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skilsmisse og islam:

I over tusen år har muslimske menn kunne skille seg bare ved å gjenta ett ord tre ganger. Nå går kvinnene til kamp

Skal ikke lenger være nok å si «talaq, talaq, talaq».

DEMONSTRERER. Muslimske indiske kvinner protesterer: De vil ha den såkalte talaq-skilsmisse-regelen, der menn kan se talaq tre ganger, for så å få skilsmisse. Men nå vil Indias statsminister se om det er mulig å forby skilsmissetradisjonen. Foto: Sam Panthaky / Afp / Scanpix 
DEMONSTRERER. Muslimske indiske kvinner protesterer: De vil ha den såkalte talaq-skilsmisse-regelen, der menn kan se talaq tre ganger, for så å få skilsmisse. Men nå vil Indias statsminister se om det er mulig å forby skilsmissetradisjonen. Foto: Sam Panthaky / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias Høyesterett har bestemt seg for å utsette avgjørelsen om muslimer skal få fortsette sin såkalte «talaq»-praksis, der menn kan si «talaq» tre ganger, for å få skilsmisse, skriver CNN.

India har verdens nest-største muslimske befolkning, som gjennom over tusen år har fulgt «talaq»-regelen, der en mann kan skille seg fra kona si ved å si det arabiske ordet for skilsmisse, talaq, tre ganger.

Skilsmisse via Whatsapp

- Dette er en sak som de vil bruke tid på å avgjøre, sier Balaji Srinivasan, en av advokatene som representerer kvinner som ønsker å få bukt med tradisjonen, ifølge CNN.

Zakia Soman er en av aktivist-kvinnene som jobber for å få fjernet «talaq»-muligheten.

- At saken nå behandles i Høyesterett, viser hvor langt vi har kommet. Vi er mange som ønsker rettferdighet, sier Soman.

Årsaken til at hun og en rekke kvinner ønsker å fjerne skilsmisse-muligheten, er grunnet i hvordan den utføres av mange: En mann kan, uten advarsel, si skilsmisse tre ganger, som kan føre til voldsomme konsekvenser for kvinnen involvert. Ifølge CNN, hander det stadig at «talaq» slenges ut tre ganger etter en krangel. Andre ganger sender menn skilsmissemeldingen via Whatsapp-appen på mobilen.

Sliter økonomisk

30-årige Farha er en av kvinnene som vil få stoppet skilsmisse-tradisjonen. Mannen hennes sa skilsmisse tre ganger i oktober i fjor: Da ble han sint fordi datteren deres ba ham om litt penger for å kjøpe fyrverkeri.

- Siden den gangen har han ikke gitt meg noen penger eller annet, sier hun.

Mannen kommer fra en rik familie som selger diamanter, mens kvinnen nå sliter økonomisk.

Vil ha liket for loven

I India har de ulike religiøse samfunnene sine egne lover og regler når det gjelder familiesaker. Men siden India ble uavhengig, har det flere ganger blitt foreslått at alle borgere skal ha en lik lov, kjent som Uniform Civil Code.

Partiet som i dag er i Indias regjering, Bharatiya Janata-partiet, er for en slik lov.

Også stadig flere muslimske kvinner er imot skilsmisse-tradisjonen: Kvinnene protesterer mot at kvinner blir satt på gaten, uten noen rettigheter til eks-familiens økonomi og eiendom.

*I en tidligere versjon av denne saken sto det at talaq-praksisen var mange tusen år. Det medfører ikke riktighet. Den er over 1000 år gammel.