BLE DREPT: Den 16. juli ble det kjent at den pakistanske kjendisen og modellen Qandeel Baloch (25) hadde blitt drept i provinsen Punjab i Pakistan. Foto: AP Photo/M. Jameel
BLE DREPT: Den 16. juli ble det kjent at den pakistanske kjendisen og modellen Qandeel Baloch (25) hadde blitt drept i provinsen Punjab i Pakistan. Foto: AP Photo/M. JameelVis mer

I Pakistan kan familien til offeret tilgi morderen. Drapet på Qandeel (25) kan bety slutten på smutthullet

Justisminister gjøre slutt på at mennesker som begår æresdrap slipper unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 16. juli ble det kjent at den pakistanske kjendisen og modellen Qandeel Baloch (25) hadde blitt drept i provinsen Punjab i Pakistan.

Hennes bror har sagt at han begikk drapet.

– Baloch ble kvalt. Det er tilsynelatende et æresdrap utført av hennes bror, sa en talsperson for det lokale politiet til AP i etterkant av drapet.

Vil ha bort smutthull

Nå, under to uker etter at Baloch mistet livet, lover Pakistans justisminister å endre på landets lovverk.

Målet er, ifølge Zahid Hamid, å hindre at mennesker som begår æresdrap slipper unna straff.

- Det er smutthull i dagens lovverk som har gjort det mulig for gjerningsmenn å unngå straff. Dette har gitt Pakistan et dårlig rykte, sier justisministeren, ifølge CNN.

Kanalen skriver at lovforslaget, døpt «anti-æresdrapsloven», skal opp til høring den 9. august, og at Hamid tror at det vil få de folkevalgtes støtte.

Smutthullet justisministeren vil lukke, gir familier muligheten til å benåde gjerningsmenn.

På den måten hindrer ordningen også straffeforfølgelse etter æresdrap.

- Vi har jobbet for å fjerne slike ordninger slik at ofrene kan få rettferdighet. Slik det er for øyeblikket, slipper mange å i det hele tatt stilles for rette, sier justisminister Zahid Hamid, ifølge CNN.

Mye æresdrap i Pakistan

Hamid tilhører den Pakistanske Muslimske Ligaen - N.

Partiet hans har flertall i landets nasjonalforsamling, og dersom han har sine egne i ryggen, så ser det lyst ut for det nye lovforslaget.

Likevel understreker Sughra Imam, opposisjonspolitikeren som opprinnelig la fram lovforslaget, at den eventuelle lovendringen ikke vil bety slutten på æresdrap i Pakistan.

- Nei, på ingen måte, men loven er ment til å forandre folks atferd på lang sikt. Dette ved å straffe de som begår drapene, sier Imam.

De voldelige handlingene hun har fått nok av har lenge vært et stort problem i Pakistan. Bare i 2015 ble over 1000 kvinner ofre for æresdrap, ifølge CNN.

Brøt med kjønnstereotypier

I år skapte drapet på den ovennevnte Qandeel Baloch press på regjeringen, en viktig årsak til at anti-æresdrapsloven nå kan bli vedtatt.

Internettkjendisen gjorde karriere i Pakistan ved å bryte med det kjønnstypiske rollemønsteret i landet.

Det kostet henne livet.

Balochs lillebror, Waseem, skal ha forklart at han ga søsteren en «tablett» for å få kontroll på henne, før han etterpå kvalte henne i familiens hjem.

- Jeg angrer ikke, skal han ha forklart på en pressekonferanse tidligere denne måneden.

Far vil straffe sønnen

Det antatte motivet hans var at han mente søsteren brakte familien i vanære.

Balochs far, Mohamed Mazeen, har selv anmeldt sønnen til politiet, og er innstilt på å kjøre saken mot sin egen sønn fullt ut, skriver Dawn.

- Hun var min sønn, ikke en datter. Jeg har mistet min sønn. Hun støttet oss alle, inkludert sønnen min, som drepte henne, sa han til pressen i forbindelse med begravelsen i går.